БАБХ затвори 4 обекта по време на Великденските и Гергьовденските празници

Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните връчиха 153 Предписания, съставиха 80 Акта за установяване на административно нарушение и затвориха 4 обекта в резултат на извънредните проверки по време на Великденските и Гергьовденските празници.

Най-много проверки са извършени от инспекторите към Областните дирекции по безопасност в градовете Варна - 297, София – 268 и Пловдив – 249. В резултат на инспекциите са връчени най-много предписания от ОДБХ Варна и ОДБХ София град. Нарушенията, които са констатирани от инспекторите са свързани с нерегламентирана търговия с храни, липса на документи за произход, или изтекъл срок на годност на продукцията, за което са съставени 80 Акта. Инспекторите към БАБХ преустановиха дейността на 3 обекта поради констатиране на лоша хигиена, един на територията на ОДБХ Пазарджик, един на територията на ОДБХ Търговище и един на територията на ОДБХ София град, а в Бургаско е спряна част от дейността на смесен магазин.

В резултат на констатирани несъответствия са възбранени над 1600 килограма храни, от които над 300 килограма агнешко месо и субпродукти, 5,5 килограма козунаци поради изтекъл срок на годност. 94 744 яйца бяха насочени за преетикетиране, след като беше констатирана техническа грешка при етикетирането. В Българска агенция по безопасност на храните не са постъпвали сигнали за съмнение за хранително натравяне по време на празниците.

Facebook comments