fbpx Бъдещето на комуникациите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бъдещето на комуникациите

Бъдещето на комуникациите

 Само преди няколко години, по време на “бума” на мобилния телефон, някои предвиждаха края на стационарната телефония. И сгрешиха! Колкото и да е странно един от водещите световни производители на телефони Gigaset непрекъснато подобрява рекорди по продажби на телефония за дома. Николас Орд, директор иновации в компанията, вижда две причини за това – бързото развитие на технологиите при гласова телефония за дома и нуждата на хората от удобство и свободна комуникация. Ето неговите виждания за настоящето и бъдещето на телефонията

Моят дом е моят замък
Ако направите обяснение в любов във влака, вие ще имате поне 30 развеселени слушатели. Реалността е, че има неща, за които не бихте говорили на публично място. В същото време комуникационното ни поведение премина през фундаментална промяна. Ежедневния живот е забързан и непрощаващ, с по-голяма част от времето отделяно за работа и все по-малко лично пространство. Телефонните разговори често са единственият начин да организирате ежедневните си ангажименти и да останете в контакт със семейството и приятелите си. Когато сме в движение, обикновено използваме мобилния телефон, предимно за да прехвърляме ежедневна информация. За разлика от това, в къщи повечето хора провеждат разговори от друг вид; и за тези разговори те предпочитат максимален комфорт, лекота на употреба и
разбира се – перфектно качество на звука. Днес бихте могли да прекарвате достатъчно време на телефона. “Плоските” тарифи и интернет телефонията направиха възможни дългите разговори, дори за всички членове на семейството когато “плоските” тарифи са за няколко различни IP телефонни номера.

Телефонния разговор днес – телефонния разговор на бъдещето
За много хора продължителното говорене по телефона все още означава слушалка прилепена до ухото с поне едната ръка заета или схванат врат от притискане на телефона към рамото. Комфорта е търсен от потребителя и слушалката не е решението. Ако вярвахме на прогнозите от 2001 г., днес всички щяха да носят Bluetooth хедсет. Чрез множество изследвания на поведението на потребителите в Gigaset разбрахме, че хората всъщност мразят тези устройства приемайки ги за уморителни, неудобни и остарели. Комфортните комуникации за дома трябва да бъдат различни, като например брошка с тегло от само 30 грама, която лесно може да бъде прикачена навсякъде към дрехите ви и ви позволява хендс-фри разговори с най-добро качество без да използвате уморителния хедсет.

Технологиите доставят комфорт
Телефонията на бъдещето, представяна ни във филми като Minority Report и Aeon Flux, вече се доближава до реалните ни нужди. Пазарни проучвания показват, че много хора предпочитат да водят разговори без неудобството на мобилния апарат. И все пак много въпроси остават отворени. Трябва ли телефона да има клавиатура? Всъщност вие се нуждаете от нея само да започнете разговора. Необходима ли е наистина или телефоните трябва да са гласово активирани? Трябва ли телефона да има дисплей? Защото вие не можете да го видите с ушите си. Причината “смарт” телефоните да имат големи екрани е за да улеснят интернет сърфирането, не говоренето по телефона. Те трябва да бъдат и достатъчно малки за да се побират в джобове на дрехи. Вкъщи, от друга страна, ние имаме възможност да създадем по-елегантни и луксозни системи. Отговорите на въпроси от този порядък, които само на пръв поглед изглеждат лесни, ще дадат отговора на въпроса как ще използваме телефонията в бъдеще и ще допринесат за нови форми на “телефона”.

Желанията остават, технологиите напредват
В същността си основните нужди на хората остават малко или повече непроменени, докато възможностите да отговорим на тях са предмет на технологичната еволюция. През 80-те години хората слушаха музика на касети и плочи, след това използваха CD, докато днес всяко дете може да запази цялата му нужна музика на твърдия диск на компютъра си. Технологията се променя, но любовта към музиката не. Същото е и при гласовите комуникации – с развитието на технологии като мобилни телефони, e-mail, текстови съобщения, социални мрежи, чат и видео конферентност, нашите възможности за комуникация се разширяват. В зависимост от ситуацията, всяка от тези технологии има своите силни страни като големите разлики между комуникациите в дома или в движение са диктувани от средата и нашето поведение, не от технологиите.

Технологии за дома срещу мобилни технологии
Телефонните разговори в дома са предмет на изцяло различни правила от тези за разговор в движение. Вкъщи хората носят пижами или други удобни дрехи. Те се намират на тяхна “територия” и следователно сравнително свободни от социални ограничения. Тези дрехи често нямат джобове и постоянното носене на телефон може да бъде трудно. Хората предпочитат да имат телефонен апарат във всяка стая, така че да могат да бъдат достигнати независимо какво правят в момента. За разлика от мобилния, домашния телефон е възприеман като “семеен”, който трябва да е достъпен до всички. Родители и деца го използват и всички те имат телефонни номера и адреси на него без да се притесняват от навлизане в личното им пространство. Мобилния телефон от друга страна също е толкова личен колкото и една четка
за зъби. Никой друг не може да го използва, дори членове на семейството! Има много
съображения, които определят “гласа” в дома като различен от “гласа” в движение и пътищата, които те ще поемат, също както музиката, ще бъдат различни.

Настояще и бъдеще на телефонията
Експертите от мобилната индустрия не предвидиха тези социални развития когато предвидиха края на фиксиранта телефония през 2000 г. Медните жици може и да са бавни, но има бъдеще на телефонията, което се протяга отвъд мобилния телефон. Това бъдеще е “безжично” и може би дори “безтелефонно”. В сравнение с мобилните телефони, тези развития ще дадат на хората повече свобода и комфорт в къщи. Домашните телефони ще бъдат автономни от договори и тарифи. Чрез Skype или Google Voice дори международните разговори от дома ще бъдат безплатни и без ограничение на телефонен номер, с пълна безжична свобода и винаги достъпни. Най-накрая ще можем да разговаряме помежду си и от дома без ограничения – в противовес на мобилната телефония. Това, което е от значение за потребителите е апаратите да бъдат безжични, малки и с ниско тегло, като в същото време са мощни за да могат интелигентно да преценят коя линия да използват. Старите дни когато се чудим къде може да е човека, който търсим и кои телефони носи със себе си или на кой телефонен номер отговаря, ще отминат. Хората ще предпочитат да не обръщат внимание на телефона по време на разговор. Истинската гласова комуникация за дома трябва да бъде лична, сигурна, автономна и лесна – хората желаят да се обадят на най-близките си от своето най-важно място за толкова време колкото желаят, с най-доброто качество на звука, моментално, без смущения и със пълна свобода за движение. Безжичната телефония бе първата, която ни освободи от телефона в коридора. Следващата свобода идва.