fbpx Белек – луксозният, модерен рай на турските морски ваканции (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

София - Анталия - Белек

Белек – луксозният, модерен рай на турските морски ваканции (ВИДЕО)

Спомням си, когато за първи път отидох в Анталия преди 20 години. Пътувахме с автобус почти 24 часа и тогава туризмът в този регион беше нещо сравнително ново. Имахме неблагоразумието да изберем класиката - на море през август. Жегата беше почти непоносима около 40 - 45 градуса в съчетание със силна влага. През деня дори и на плажа, и във водата беше тежко да се стои, но бяхме млади и приемахме всичко...

Днес, 20 години по-късно, с полет на Turkish Аirline (с прекачване през Истанбул) кацам на модерното летище на Анталия. Престои ни да разгледаме известните вече курорти Кемер и Белек.  През годините съм ходила поне 10 пъти на море в Турция и винаги съм оставала очарована от турското гостоприемство, от красивите хотели, от вкусната храна. Но това, което видях сега в Белек, надмина всичките ми представи.

 

Модерен свят с щипка южно гостоприемство

Все още много хора са предубедени относно турският туризъм, защото най-вече го свързват с леко агресивните търговци от Капалъ чарши, които постоянно те дърпат и ти предлагат нещо. Забравете напълно тази представа! Тук отношението и поведението на персонала във всеки един хотел е по европейски маниер, но като бонус – всичко се прави от сърце (или поне така го усещаш), просто защото това е заложено генно в турците. Усмивките им винаги изглеждат искрени, много повече от тези на един германски или швейцарски управител на хотел (казвам го от личен опит). А може би и просто нашите натури са по-близки до тези на съседката.

Имах късмет да посетя едни от най-красивите и най-впечатляващи петзвездни комплекси на турския курорт. Преди това малко цифри, за да придобиете представа. Анталия има общо 420 километра плажна ивица. От нея само на Белег се падат 60 километра. Курортът разполага с 200 хиляди легла, 70 футболни игрища и 13 голф игрища. Поради изключително мекият климат дори през зимните месеци, регионът е предпочитана дестинация за тренировки на много европейски отбори от различни спортове.

 

Анталия е облагодетелствана с много дълъг морски сезон – цели 7 месеца, който започва още от началото на април и приключва чак края на октомври, дори първите дни на ноември. При нашето пребиваване в края на април водата ставаше отлично за къпане, а слънцето сипеше здраво лъчите си и топлеше до 35 градуса, вечерите бяха чудно прохладни с аромати на жасмин и бугенвилии (направете си заключение какво става в летните месеци).

 

Естетика и лукс

Но да погледнем към красивите курортни комплекси. Това, което прави впечатление навсякъде, са невероятните зелени оазиси, всякакви дървета и цъфтящи храсти, много палми и водопади от цветя, които буквално извират отвсякъде, но са толкова красиви, че ще се върнете с десетки арт снимки. Всеки един от тези топ ризорти разполага с по 7-8 басейни, също толкова различни ресторанти, освен основния, Спа центрове с всякакви масажи и задължителния Hamam.

В Белек ваканциите са организирани на база all inclusive и препоръчвам да резервирате почивката си през някоя от българските агенции, например чрез Екзотик Холидей, с която пътувах и аз, защото получавате много добра пакетна цена, заедно с чартърния полет. (Направете справка през booking и ще видите, че няма как да постигнете такава оферта).

Децата са най-важните гости

Отивайки на такова място, попадате в един мини град, в които нищо не ви липсва, който дори за целия ви престой от седем нощи, трудно ще успеете да обходите и да откриете всяко кътче. Турците много добре са научили и прилагат правило Номер 1 в туризма: организирайте ваканцията на децата, за да са щастливи родителите и да се насладят на свободни мигове. Във всеки комплекс има невероятният детски площадки за забавление и анимации по цял ден. Повечето имат и собствени аквапаркове. Ако решите, оставяте детето си сутрин на аниматорите то е в рая до обяд. Със сигурност ще легне да спи следобед без никакви кандърми. Вечер, докато се наслаждавате на някое питие край басейна също може да предложите на детето забавление.


Ако трябва да съм откровена, 5 звездните турски комплекси са много по-напред от аналогични в любимата съседка Гърция или Испания, Португалия, Италия. България просто все още няма такъв.

Храната – рогът на изобилието

 

Всички знаят, че храната е много вкусна и в изобилие, а много от нещата се приготвят пред вас. Това, което е „негатив” са невероятните изкушения, които те дебнат буквално от всеки ъгъл – тук гюзлеме, там ароматна саралия, после 20 вида сладолед , шоколадови гурмета…

Да не забравяме и турското кафе с дебела утайка и уникален аромат. Много впечатляващ хотел е Calista - тук преди няколко години е отседнал Обама, което вю от апартамента е най-уникалното, което може да си представите.

Един от хотелите, които всички признават за ТОП е Regnum. В него през 2016 г. се провежда срещата на високо ниво на държавните глави от G20. Още с първата крачка във фоайето се стъписваш от лукса, а обонянието ти е обладано от ароматите на естествени екзотични цветя, които виждаш навсякъде (този аромат те съпътства навсякъде, а ако предпочитате друг в стаята, може да си изберете от предложените). High-класата е на такова ниво, че се чувстваш малко като слон в стъкларски магазин. Страх те е да не събориш и счупиш нещо:).

Всичко си има цена

 

Моят личен фаворит е Kaya Palazzo Golf Resort. Впечатляващ комплекс с много лукс, но някак го усещаш по-приятелски.

В Белек има още доста красиви и впечатляващи комплекси и едва ли мога да ги изброя. Всяка година никнат нови, още по-красиви. Всеки трябва да надскача съществуващите. Естествено идва важната подробност, че всичко си има своята цена – за подобна ваканция двойна стая ще ви излезе няколко хиляди. И един съвет – най-добре е да отидете там в крайните месеци. Ще си спестите лятната горещина и най-високите цени.

 

За да придобиете известна представа за комплексите, ви предлагам следващото ВИДЕО.

 
снимки и видео: авторът