fbpx Белгийската група Spadel създава фонд за рисков капитал, български компании също могат да кандидатстват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Белгийската група Spadel създава фонд за рисков капитал, български компании също могат да кандидатстват

Водеща снимка
Да

Белгийската група Spadel създава фонд за рисков капитал, български компании също могат да кандидатстват

Белгийската група Spadel, част от която е Девин ЕАД, създава инвестиционен фонд с името The Source. Първоначално той ще управлява средства в размер на 10 милиона евро, които ще инвестира в различни стартъпи, които имат идеи и разработки в областта на натуралните води, напитките, устойчивите опаковки, дигиталните технологии, решения за хидратация и рециклиране. Стартъп проекти от България с такъв профил също могат да кандидатстват за достъп до средствата.

„В България има млади хора със смели идеи, бизнес познания и визионерство. Иновациите са в основата на бизнес стратегията на всички дружества от групата Spadel, включително и на Девин, чието пазарно лидерство е резултат именно от предприемчивост. Окуражавам всички, които имат подходящи идеи, да се свържат с нас и да ни ги представят, а най-добрите ще могат да получат нашето ноу-хау и подкрепа“, казва Борислава Налбантова, изпълнителен директор на Девин ЕАД.

Първата инвестиция на The Source е в белгийския стартъп Contaynor, специализиран в доставянето на напитки по домовете по екологично съобразен начин. Компанията се управлява от трима млади предприемачи и оперира в над петдесет общини около Брюксел и Льовен, като позволява на потребителите да поръчват през онлайн платформа напитки за дома, които се доставят с помощта на 100% електрически превозни средства.

Освен финансова подкрепа на стартъпи, мисията на фонда е да насърчава иновациите и предприемачеството в рамките на групата Spadel, която има дейност в Белгия, Нидерландия, Франция и България.