Без инвестиции салоните за красота ще затворят

етикети: 

Без инвестиции салоните за красота ще затворят

Даниела Спасова, председател на Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота” пред сп. твоят БИЗНЕС:

Даниела Спасове е завършила медицинска козметика в България, след това има множество специализации във Франция – хомеопатична козметика, ароматарапия, уелнес и СПА, перманентен грим по италианска методика и др. Тя е първата в България, която има GoldMaster свидетелство, признато в Евпора. През 2006 г. е покрила лиценза за свидетелство “Платиниум”, което е с най-висок ценз за преподавател по козметика. Даниела има висок международен имидж. От 10 години има собствен салон “Дивна Медик” в центъра на София, а от 12 г. е в професията.
Председател е на националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.

Бизнесът с услугите за красота дава хляб на много хора. Всички сме свидетели, как на една квартална уличка има поне два салона. Само на улицата, където се намира редакцията ни, в периметър от 50 м има три салона! Също така сме свидетели, как качеството много пъти е на ниво “любителско”. Какво ще стане с всички тези салони за красота, разговарям с Даниела Спасова, председател на Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.

Г-жо Спасова, смятате ли, че салоните за красота отговарят на изискванията, които поставят европейските норми?
- Сферата на услугите все още не е така строго регламентирана както, например, сферата на производството.
Няколко са основните изисквания на ЕС - едно от тях е защита на потребителя. По отношение на тази наредба в България са направени промените и те вече са валидни. Така че, тук сме адаптирани. Второто изискване е безопасни условия на труд и третото е, изискването към продуктите, които се използват в салоните. То касае повече производителите, но има предвидени санкции за тези, които използват продукти, не отговарящи на изискванията. Тези наредби са създадени у нас в рамките на изтеклата 2006 г. и може да се каже, че ние сме готови.
През тази година ще се въведат нормативи, които касаят самото оборудване и това, какви дейности могат да извършват специалистите с определена квалификация. Вече много повече внимание ще се обръща на документалното доказване на квалификацията.
Изискванията, които са необходими за откриване на козметичен салон са много строги дори само за помещението - като започнем от височина на стените, осветеност, запрашеност, отстояние на работни места, видове повърхности. Има изисквания към нашия бранш, които касаят не толкова изпълнителя на услугата, а инвестицията.

Каква е инвестицията за едно ново оборудване, което да отговаря на изискванията?
- Първоначалната инвестиция е изключително висока. Тя е от ранга на скъпите инвестиции, които се връщат бавно във времето. Започването на салон с четирите вида дейности - процедури за лице, тяло, маникюр и педикюр, със задължителното изискване да има чакалня за клиентите, общо помещение за персонала и санитарните възли, с архитектурния проект и оборудването възлиза на над 200 хиляди лв. Говорим за един салон с парамет-ри от 120 кв.м. Това е изключително скъп бизнес. Още нещо оскъпява бизнеса - поддържането на самия салон. Смята се, че един салон е изоставащ, ако той периодично не обновява интериора и няма нововъведения, свързани с вътрешна архитектурна визия, оборудване и консумативи.
Първоначалната сума се връща много бавно, особено ако говорим за СПА и уелнес процедурите. Един малък пример - само за един час са нужни осем големи ароматни свещи, а те не правят процедурата, те са само част от нея. Отделно са ароматите и т.н.
Нещо, което предстои да се актуализира и което смятам, че има много голяма разлика с практиката в Европа е ценообразуването. Ние работим на критично ниски цени. Консумативите, с които работим са изцяло вносни, защото няма български предложения на професионално ниво. Ще направя сравнение с процедурата “перманентни вежди”.
В България средната цена е 140 лв., същата услуга в Белгия е 375 евро.

Да, но и средната заплата у нас е различна от тази в Белгия...
- В случая средната заплата не трябва да играе роля, защото аз работя със същите консумативи, с които работи моята колежка в Белгия. Но сега неминуемо цените ще скочат, защото ще се наложи да увеличим и заплатите на персонала. Разбира се, ще се съобразим с реалната ситуация у нас. Не е радостна новина, че трябва да вдигнем цените и да загубим част от клиентите. Но така е и в Европа -
услугите за красота се ползват от тези, които имат висок стандарт на живот.


Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”
организира различни обучения на български козметици. Тази година предстои издаването на 12 учебни помагала, които ще бъдат преводни от практиката на световните специалисти. В България един от най-големите проблеми е липсата на литература. Последният учебник, който е издаван, е от 1936 г. Затова, кадрите, които излизат на пазара са неконкурентоспособни, тъй като няма от къде да получат професионална информация.
Сдружението кореспондира с 1800 души, но активните членове са около 800. В България няма регистър на салоните за красота и практически никой не знае колко са. Правени са няколко пъти опити за преброяване, но все неуспешни. По търговския регистър е трудно да се направи преброяване, защото регистрираните фирми са с различни дейности, както
и не всички са регистрирани по патентен данък. По неофициални данни в София има над 4000 салона.
Тази година се очаква навлизането на чужди големи вериги салони, които ще се позиционират в централни градски части и ще заемат мястото на съществуващи досега салони - те могат да предложат богат набор от процедури и услуги.

За контакти:
Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.
02/943 48 51, 02/ 944 07 08, www.zdraveikrasota.com


Не са ли твърде много салоните за красота?
- Прекалено много са и повечето изобщо не са правили тези инвестиции, за които говоря. Работят на едно много ниско ниво, предлагат ниско качество и разбира се ниски цени. Тяхната идея е да приобщават хора с по-малки доходи, но в бъдещата икономика услугите за красота ще бъдат за ВИП потребители. Това трябва да се знае от хората от нашия бизнес и те да се насочат към такива инвестиции, които да отговарят на изискванията.
В този смисъл смятам, че ще има фалирали салони, не защото нормативите ще ги принудят, а потребителя ще има високи изисквания. Разбира се, има място и за малки салончета, но те няма да бъдат в централни зони и няма да предлагат модерните нови процедури.

Как обновявате вашия салон?
- Аз правя всяка година ремонт и освен това сменям интериора и обзавеждането на две години. Освен това една много скъпа част е постоянната квалификация на кадрите - обучението им в чужбина или от чужди лектори тук е много голяма инвестиция. Два пъти в годината ги пращам на обучение при френски специалисти. В тази професия трябва да се учи много, защото познанията са многоспектърни - има медицина, фармация, психология, анатомия. Тази година на моите служители им предстои да вземат най-високото ниво в обучението - Gold Master, което е и европейски признато,
и това веднага се отразява на престижа на салона.

Спокойна ли сте за развитието на собствения си бизнес през тази година?
- Мога да кажа, че при едно добро планиране, което съм направила през годините, съм оптимист. Аз съм действала по политика насочена към хората, които биха били устойчиви в една европейска среда. Затова не съм притеснена, че много клиенти ще спрат да посещават салона. Вероятно с някои ще се разделим, но се надявам, че ще дойдат нови.