fbpx Безплатни изследвания за хепатит С | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безплатни изследвания за хепатит С

28 юли e световния ден за борба с хепатит. Традиционно Рош България подкрепя инициативи за безплатно тестване за хепатит С, тъй като много от хората не знаят, че са заразени. Оставено без лечение, това заболяване може да доведе до сериозни усложнения като цироза или рак на черния дроб. Тази година кампанията се организира от Българско дружество по гастроентерология, Национално сдружение за борба с хепатит „Хепасист“ и Сдружение за борба с хепатит „ХепАктив“. Петдесет и осем специалисти-гастроентеролози от двадесет и девет града в страната провеждат безплатни изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове. До момента над 1 500 души са си направили тест за хепатит, като около 60 от пробите са били положителни за хепатит С.

Хепатит С е възпаление на черния дроб, което се причинява от вирус. Той е сред най-разпространените заразни заболявания не само в България, но и в световен мащаб. Макар все още да битува мнението, че застрашени са единствено наркозависимите, рискови се явяват всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции, кръвопреливания и др. Според данни на СЗО общо броят на инфектираните с хепатит С надхвърля 170 млн. души, за Европа - над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. За повечето страни честотата на заболеваемост варира от 1% до 5%. В България процентът на заболелите сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза се наблюдава средно при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.

Поради честата липса на симптоми заболяването се открива трудно. Когато те се проявят, симптомите са подобни на тези, характерни за други доста по-леки заболявания. В този смисъл е важно да се знае дали човек е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само тогава биха могли да се предотвратят фаталните усложнения като цироза и рак на черния дроб. Ваксина срещу хепатит С засега няма.