fbpx BI бизнесът се развива добре през годините | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BI бизнесът се развива добре през годините

BI бизнесът се развива добре през годините

Въпреки слабия маркетинг и неясните послания бизнесът с BI решения в страната върви добре. Успешни BI проекти са внедрени в компании от 30 вертикални индустриални сегменти, базирани в 17града в България. Това показват резултатите от ежегодното национално проучване на агенция CBN.
В началото на 2013 общо 21 международни и български доставчици предлагат BI решения на пазара в страната. 44 са интеграторите, които пък предлагат внедряване в крайните клиенти в България. Очаквано най-много са интеграторите, предлагащи BI софтуера в страната на двете най-големи световни имена в BI бизнеса - SAP и Oarcle.
Въпреки сравнително големия брой доставчици, за свои BI проекти през периода 2001-2013 са успели да намерят клиенти едва 13 вендори. Пазара на BI решения е сравнително концентриран. Топ_3 от тях държат около 70% от BI инсталациите в България.
Водещата индустрия по брой клиенти на BI решения държи 27 % от всички инсталации. Изследването на CBN показва, че през 2012 се е очертала важна разлика в политиката и подхода на BI интеграторите към пазара - компаниите, предлагащи международни ERP решения и българските доставчици. Бъдещето ще покаже, кой подход е по-ефективния.