fbpx Билетите за Оперния бал във Виена достигат до 30 хил. евро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Билетите за Оперния бал във Виена достигат до 30 хил. евро

Традиционният Оперен бал във Виенската Щатсопера, който тази година се провежда за 66-и път и се смята за главното събитие на балния сезон в Австрия, ще се състои на 8 февруари. Сред дебютантите за първи път ще има и двойка със синдрома Даун. Строителният предприемач Рихард Лугнер ще бъде придружен от Присила Пресли, бившата съпруга на Елвис Пресли.

Балът на баловете, както е наричан Оперния бал, е най-големият и бляскав сред повече от 450 бала, с които е запълнен балният календар в австрийската столица, наричан от виенчани „петият годишен сезон”.  Тази година Стопанската камара на Виена очаква повече приходи, отколкото през миналата година, като прогнозираният оборот е 175 милиона евро. Организаторите  очакват около 540 000 посетители.

Всяка година огромен интерес предизвиква музикалната програма при откриването на бала. Миналата година акцентът на откриването беше оперетата, тази година е операта. В началото ще има и премиера: латвийското мецосопрано Елина Гаранча ще изпълни заедно с испанската певица Серена Саенс първия изцяло женски дует на Оперния бал. След това са предвидени изпълнения и на полския тенор Пиотр Бечала.

Първият танц е запазен за дебютантите, които за първи път отиват на бал, но тази година това не са просто дебютанти – сред тях са златните медалисти от Спешъл Олимпикс 2022 Фиона Волф и Никлас Керн. И двамата са участници в танцовото студио "Ich bin O.K." (Аз съм окей). Така за първи път сред дебютантите ще има и танцьори със синдром на Даун, но те са също толкова отдадени на танца, както всеки друг! Културно-образователната асоциация "Ich bin O.K." е основана през 1979 г. и оттогава е поставила за своя мисия да даде на хората с увреждания равен статут в културния живот и да разруши социалните бариери в обществото.

Балът има и социална мисия: всички гости заплащат "такса солидарност", като 35 евро от цената на билетите отива за социални проекти. Десет процента от цената на храната и напитките също са за тази цел. Събраните средства отново ще бъдат преведени на инициативата "Австрия помага на Австрия", подкрепена от обществената австрийска телевизия ORF и водещи сдружения с обществена полза, осъществяващи социална дейност в подкрепа на уязвими групи хора от обществото, сред които като Caritas и Червеният кръст на Австрия. Миналата година за в полза на тази инициатива са преведени 600 000 евро.

Цената на билетите за Оперния бал започва от 385 евро, а цените на ложите стигат до 30 000 евро.

Билетите за бала, които тази година струват 385 евро, са разпродадени отдавна. Ложите се превръщат в сепарета с места за 12 души, осем седящи и четирима правостоящи, които се наслаждават на спектакъла и на танцуващите отвисоко, като се подкрепят с храна и напитки. Една от ложите е откупена от десетилетия от строителния предприемач Рихард Лугнер, който гордо представя своя гост, а част от сключения договор е гостът му да остане на бала до полунощ. Друга клауза на договора е гостът да не съобщава хонорара за участието си на бала. Тази година Лугнер ще бъде придружен от Присила Пресли, бившата съпруга на рок иконата Елвис Пресли.

Строителните дейности по превръщането на зрителната зала в бална започват два дни преди събитието. В деня след бала 3500 деца от цяла Австрия имат възможност да посетят едно от двете представления на "Вълшебната флейта" на Моцарт в същата тази бална зала, а след това операта се връща към нормалния си ритъм на работа.

снимка: © Victoria Nazarova