fbpx Бизнесите са все по-загрижени за сигурността на онлайн плащанията си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесите са все по-загрижени за сигурността на онлайн плащанията си

Водеща снимка
Да

Бизнесите са все по-загрижени за сигурността на онлайн плащанията си

За над половината онлайн бизнеси (55%) повишеният риск от измами при дигиталните трансакции е основно опасение по време на пандемията. Това показва международно проучване на Paysafe - специализирана платформа за дигитални разплащания.

Проучването установява, че притеснение съществува и сред самите потребители. 60% от онлайн бизнесите вярват, че техните клиенти са по-загрижени от всякога за това, че могат да станат жертва на финансова измама по време на COVID-19, като 76% вече са забелязали промяна в начина, по който потребителите плащат (50% за България) – близо 40% търсят по-сигурни алтернативи.

Резултатите са част от допълнително проучване сред бизнеса, част от ежегодното проучване „Изгубени в трансакциите“ (Lost in Transaction) - Как COVID-19 трансформира поведението на МСП по отношение на онлайн плащанията. Участие в него взеха 1100 малки и средни онлайн бизнеси, които споделиха наблюденията си за ефектите на COVID-19 върху техните организации.

Сигурността като ключов критерий за бизнеса, когато става въпрос за онлайн плащания, също се оформя като водеща тенденция в проучванията на Paysafe от 2018 и 2019 г. и въпреки безпрецедентната година на нови предизвикателства, тя остава основната грижа за плащанията на бизнеса. 45% от респондентите поставят сигурността на трансакциите в топ три на най-важни фактора при оценка на методите за плащане - тя взима предимство пред надеждността (36%), цената (34%) и лесната интеграцията (22%). Все пак 58% от онлайн бизнесите споделят, че им е трудно да постигнат баланс между подобряване на сигурността и по-доброто потребителско изживяване толкова бързо и лесно.

„Защитата от измами отдавна се възприема като основна грижа за бизнеса и потребителите, но нашето проучване сочи, че COVID-19 допълнително е изострил сетивата ни и днес сигурността е по-приоритетна от всякога. Икономическото въздействие на пандемията доведе до естествена нужда както на потребителите, така и на бизнесите, да защитят своите финанси. Заедно с това знаем, че исторически броят на финансовите измами се увеличава по време на национални и глобални кризи. Тази пандемия не е изключение“, сподели Дани Чазоноф, главен оперативен директор в Paysafe.

Според проучването на Paysafe „Изгубени в трансакциите“, проведено сред 8000 потребители през март - април тази година защитата срещу измами (34%) и защитата на финансовите данни от измамници (32%) са двата основни фактора, които влияят на потребителите при избор на метод за плащане. Над половината от потребителите (51%) заявяват, че биха одобрили всяка мярка за сигурност, ако тя гарантира защита на данните им, дори на цената на не толкова добро потребителско изживяване.