fbpx Бизнесът с автомобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесът с автомобили

Търговците в автобизнеса са разделени на два лагера. Официалните вносители ни убеждават колко е добре да караме нови, съвременни автомобили, а хиляди дребни търговци предлагат употребявани автомобили, като ни осигуряват мобилност на сравнително ниска цена. Аргументите са убедителни - по-добре е да си млад, здрав, красив и богат, отколкото да си стар, болен, грозен и беден...

 

Преди да се изкушим да вземем страна, добре е да погледнем от гледната точка на средния гражданин - потенциален купувач. Кредитният пазар се разви значително в последните 2-3 години, което даде тласък на покупките на нови автомобили. Но колкото и изгоден да е един кредит, той все пак трябва да бъде върнат, а за това са необходими стабилни и достатъчно високи доходи. Средната заплата у нас е около 230 лв. Автомобил от среден клас струва около 30 хиляди лева, които са повече от 130 брутни заплати. Това го прави труднодостъпен за средния гражданин, а и ползването му е свързано с някои текущи разходи.

Както казват - най-хубавата кола е новата кола, а съвършената кола е новата служебна кола! Едва ли ще се намери опонент на това твърдение. Учудващо е защо покупката на лек автомобил за бизнеса все още не се счита за разход. При покупка на личен автомобил има значителни отчисления в полза на държавата под формата на данъци върху дохода. Предприемачът би трябвало да има избор между по-ниска цена и риск от загуба на служебния автомобил, наред с всички активи на фирмата при фалит, или да плати повече за сигурността на личната собственост. Това обстоятелство е един от стимулите за сивата икономика.

Употребяваните автомобили създават редица проблеми. Но създават и заетост на стотици хиляди хора, които извършват всевъзможни услуги на достъпни цени. Твърдението, че старите коли са причина за катастрофи е спорно - най-много произшествия има в резултат на алкохол и арогантно поведение на пътя. Когато eвропейските норми се приложат и спрямо доходите, гарантирано ще се подмлади и автомобилният парк, защото удоволствието от аромата на нова кола е нещо, което всеки желае да изпита!