fbpx Българите мечтаят най-вече за здраве и за децата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите мечтаят най-вече за здраве и за децата си

Българите мечтаят най-вече за здраве и за децата си

Над 60 процента от българите днес мечтаят постоянно или доста често, показват данните от представително социологическо проучване на ГФК България, проведено през февруари сред 500 души на възраст между 18 и 65 години от цялата страна.

Обикновено българите мечтаят за физическо здраве (64%), да видят, че децата им са успели повече от тях (48%), да почиват или живеят в чужбина (40%), както и да печелят (40%). Дори онези 2% от участвалите в проучването, които са заявили, че изобщо не им се случва да мечтаят, посочват, че ако все пак помечтаят, то ще бъде за здраве, успешна реализация на децата или екскурзия в чужбина.

Въпреки че хората у нас са активни мечтатели, делът на тези от тях, които мечтаят най-много, постоянно преследват мечтите си и са осъществили голяма част от тях, e едва 17 на сто. Сред тези щастливци най-много са жени между 18 и 40 години с висше образование, които живеят в София и областните градове. Онези, които имат нужда от малко повече късмет, са мъже над 30 години със средно образование, които са от малки градове и села. Те мечтаят от време на време, понякога правят опити да осъществят мечтите си и понякога тези мечти се сбъдват.

Голяма част от българите смятат, че сбъдването на мечтите им зависи от самите тях – 42 на сто от запитаните.За да осъществят мечтите си, те се стараят да бъдат по-добри хора (50%), работят повече (47%), опитват се да бъдат добри родители и да възпитават децата си в ценности (36%).

Когато мечтаят за България, хората у нас я описват като държава с висок стандарт на живот (65%); като желано място за реализация на млади хора (59%); като страна, в която хората спазват морални принципи и закони (57%). Ето защо първите неща, с които би се заел българинът, ако стане министър-председател на България, са: създаване на условия за реализация на младите хора в България, по-бързо задвижване на здравната и образователната реформи, излизане от икономическата криза и справяне с престъпността, показва проучването.

Част от мечтите на българите ще бъдат реализирани чрез кампанията „М-Тел сбъдва мечти“. В рамките на месец и половина инициативата събра рекордните 80 412 мечти чрез безплатния кратък номер 8888.