Българите обичат да си поспиват

Знаете ли,че излежаването в леглото може да повлияе позитивно на кретивността ви? Колко хора обаче имат възможност за това? 61% от жителите на Стокхолм стават преди 7 часа сутринта, а 32% от тях отлагат алармата си повече от веднъж. След тях се нареждат гражданите на Мумбай с 59%. До най-късно си поспиват московчани – едва 36% от тях се будят преди 7, следвани от жителите на Париж и Лондон. Това показва последно проучване на ИКЕА обхванало 8000 души на възраст между 18 и 60 години от осем мегаполиса – Берлин, Лондон, Москва, Мумбай, НюЙорк, Париж, Шанхай и Стокхолм. Участниците разкриват интересни детайли от сутрешните си ритуали: от часа, в който се будят, през подбирането на тоалет за деня и приготвянето на закуска, до общуването с близките хора.

Всички ценят сутрешната нежност, но нямат време за нея. Оказва се, че 81% от жителите на Берлин смятат за важно да прегърнеш или целунеш партньора си рано сутрин, но едва 41% го правят. Същото важи и за 85% от жителите на Лондон, 86% - на Москва, 89% - на Мумбай и 87% - на Йю Йорк.

58% от гражданите на София си поспиват до по-късно от 7 сутринта, а останалите 42% стават рано. Оказва се обаче, че софиянци са сред най-поспаливите, като ги изпреварват само жителите на Москва. Бутонът snooze натискат поне веднъж 64% от жителите на столицата. По този показател са безспорен лидер в сравнение с гражданите на другите 8 световни града, включили се в проучването на ИКЕА. На второ място е Мумбай – 57%. В Париж едва 22% snooze-ват.

Да прегърнат и целунат близките си е важно за 86% от жителите на София, като повечето от тях успяват да намерят време за това – цели 77%. И въпреки, че други класации ни представят като нещастна нация, то процентът на софиянците, които страдат от сутрешен стрес, е нисък - 26 %. За сравнение в Москва е почти двойно – 44%.

Всички тези изследвания са помогнали на ИКЕА да подготвят новия си каталог, в който най-сериозно внимание е обърнато именно на местата, където прекарваме по-голямата част от престоя си в къщи – в спалнята и в банята. Само 10% от хората в Западна Европа спят в мултифункционални жилища. В Източна Европа процентът им е средно 44%, докато в Полша и Русия скача до 80%.