fbpx България е на 17-то място в ЕС по поскъпване на жилищата. Започва обаче охлаждане на пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е на 17-то място в ЕС по поскъпване на жилищата. Започва обаче охлаждане на пазара

Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2022г. не се е променила много спрямо изминалото първо тримесечие от годината. Продължава да се говори за успокояване и нормализиране на пазара, въпреки фактори като поскъпването на строителните материали, а в последно време и техният дефицит, поради това, че се внасят предимно от Украйна и Русия. Според строителните предприемачи това допринася за покачването на цените на недвижимите имоти, тъй като се търсят други алтернативи. Според данни на Камарата на строителите средно цените на строителните материали са се повишили с около 30%, като има определени материали и суровини, които са поскъпнали с над 100%. Още един основен фактор за поскъпване на жилищата е очакваното в последно време повишаване на лихвите по ипотечните кредити. Това коментират специалистите от Arco Real Estate.

Съветът на банковите регулатори, в това число и на Европейската централна банка, е да започнат да се вдигат лихвите, а това ще оскъпи всеки един кредит. По данни на "Евростат", България е на 17-то място в Европейския съюз по поскъпване на жилищата в края на 2021г. Според последния макроикономически анализ на една от големите банки у нас също може да се говори за охлаждане на пазара след пика през 2021г., когато броят на сделките и цените на жилищата на места отбелязаха двуцифрени ръстове. Анкета на Министерство на финансите пък показва, че според кредитните посредници цените на жилищата ще продължат да се вдигат, но това ще става по-бавно, отколкото през изминалата година.

По предварителни данни на НСИ през април 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.6% под равнището от предходния месец. През април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция намалява с 2.4%. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. през второто се забелязва ръст при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията. В София са вписани с 34% повече сделки отколкото през първите три месеца от годината.

Ръст се наблюдава и в двата големи морски града, като в Бургас този ръст съответства на 35%, а във Варна – на 25% За разлика от началото на годината, към настоящия момент в Пловдив се наблюдава ръст от 5079 вписани сделки. За сравнение през първото тримесечие във втория по големина град в България даже се наблюдаваше лек спад от 3% спрямо същия период на миналата година. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2022г. бележи ръст от 4% спрямо същия период на миналата година.

Най-търсени през второто тримесечие от годината са тристайните апартаменти, следвани с много малка разлика от двустайните жилища. По данни на Агенцията сделките за двустайни апартаменти са в широк диапазон и се случват на нива от 87 000 до 165 000 евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота.

Сделките с тристайни апартаменти също са в много широк диапазон и могат да се случат на нива от 120 000 до 300 000 като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът в който се намира той, етап на строителсто, включено паркомясто и т.н.

Най-силно търсене се наблюдава в районите Малинова долина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел. Традиционно се проявява интерес и към не чак толкова атрактивните, но една идея по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9. Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите стартират от 200 000 и надхвърлят 1 000 000 евро в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието.

Апартаментите продължават да заемат водещо място при предлагането, като основен дял вземат монолитните жилища в етап на строеж. В много райони на Столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради.

Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина (1300 – 1800 евро/кв.м), Манастирски ливади-изток (1200 – 1800 евро/кв.м), Кръстова вада (1600 – 2200 евро/кв.м). София, Юли 2022 Пазарът на жилищни имоти в София през второто тримесечие на 2022 г. Предлагане кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.