fbpx България е на шесто място в ЕС по стойност на произведената продукция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е на шесто място в ЕС по стойност на произведената продукция

България е на шесто място в Европейския съюз по стойност на произведената продукция от металургичната индустрия. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, която присъства днес на подписването на Браншови колективен трудов договор в отрасъл „Металургия“. Тя допълни, че произведената продукция от този отрасъл надхвърля 10 млрд. лева и формира 15% от БВП на страната, което е доказателство за неговата значимост на национално ниво.

„Поздравявам Ви, че въпреки кризите, успяхте да гарантирате по-добри условия за работещите в сектора“, подчерта заместник-министър Щонова. По думите ѝ договорът е доказателство, че когато има активен социален диалог между работодателите и синдикатите, крайният резултат са по-добри условия за работещите. Тя подчерта още, че металургичната индустрия е гръбнакът на българската икономика и основа за развитие на много други стопански отрасли, а зад добрите резултати стоят всички работещи в този сектор.

Браншовият колективен трудов договор беше подписан от Българската асоциация на металургичната индустрия, СФ „Металици“ към КНСБ и НФ „Металургия“ към КТ „Подкрепа“. Той предвижда минимална работна заплата от 950 лева, почти двойно заплащане за нощен труд спрямо националните нива (1,80 лв./час спрямо 1 лв./ч. за страната), извънреден труд до 300 часа годишно и др.

В събитието участваха заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на УС на БСК Добри Митрев, представители на браншовите и синдикални организации, и на бизнеса.