България е най-добрата дестинация в Европа за развитие на аутсорсинг

В световен план страната ни е на трето място, като в сравнение с година по-рано се е изкачила повече от всеки друг пазар и е с 11 позиции напред.

Проучването на консултантската компания Cushman&Wakefield за 2015 г. обхваща 36 пазара в света, които привличат компании в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси (BPO) и центровете за изнесени услуги. Оценката на участниците се формира на базата на три типа критерии, сред които най-голяма тежест имат разходите, следвани от условията за бизнес и рисковете.

Първата позиция в класацията на Cushman&Wakefield тази година заема Виетнам, докато миналогодишният първенец – Румъния, остава четвърти. Второто място е за Филипините, където приходите на компаниите в BPO-сектора миналата година са достигнали рекордните $15 млрд.

В европейски мащаб България впечатлява не само заради излизането си на челна позиция, но и заради бързото си придвижване нагоре в класацията. Като ключови фактори консултантите посочват ниските данъци, както и наличието на достъпна и квалифицирана работна ръка за нуждите на BPO-компаниите. Годишно в страната се дипломират 60 000 висшисти, като в 50% от случаите завършилите са придобили специалност, подходяща за сектора на изнесените услуги. Висок е и делът на добре владеещите чужди езици, което е ключово умение за този бизнес. 

Facebook comments