fbpx България е най-доброто място да приеме руските туристи през 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е най-доброто място да приеме руските туристи през 2016 г.

България е най-доброто място да приеме руските туристи през 2016 г.

България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руския туристопоток през 2016 г. Това каза Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия при представянето на страната ни в рамките на изслушванията в Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация в присъствието на първия й заместник-председател Иван Мелников.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова бе единственият представител на държава от региона, която имаше възможност да представи страната ни като атрактивна туристическа дестинация. Тя бе придружавана от председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев и извънредният и пълномощен посланик на България в Москва Бойко Коцев.

Сафонов и Мелников подчертаха, че мерките, които взима българското правителство за насърчаване на туристопотока от Русия са видими и дават все по-добри резултати. Голямо внимание обърна ръководителят на Руската федерация по туризъм на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в София, което бе оценено като ясна заявка за важността на руските туристи за България. Отчетено бе и предимството на страната ни като сигурна и спокойна дестинация. В резултат на интензивния диалог между двете държави в областта на туризма е и поканата към Николина Ангелкова да говори пред Държавната Дума на Русия, като подобно изслушване на български министър не е имало повече от 27 години.

„Руснаците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в българските летни курорти и за нас като администрация е много важно да създадем най-добрите условия и да стимулираме повече техни пътувания към страната ни“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че Министерството на туризма последователно работи за насърчаване на туристопотока между нашите две страни вече повече от 1 година. За този период бяха постигнати редица облекчения за пътуванията за руски туристи. „Руските граждани до 16-годишна възраст, които идват на детски и организиран туризъм в България, ще получават безплатни визи, различни облекчения са предвидени и за собственици на имоти в България и лица, които са пребивавали в страната ни предишни години“, подчерта Николина Ангелкова. Тя допълни, че съвместно с Министерството на външните работи продължава да се работи в тази посока. „Полагат се всички усилия визите да се издават в много кратки срокове, за да се отговори на интереса към т.нар. „last minute” почивки. Визи се издават в 21 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално“, допълни българският министър.

В изказването си тя подчерта, че България е най-известна в Русия с възможностите за лятна почивка, но тя има много какво още да предложи – планински, балнео и спа, религиозен и еко туризъм, и др. „Това, което ни прави наистина уникални е огромното историческо наследство съсредоточено на нашата територия“, каза министър Ангелкова като се спря на някои от основните обекти и артефакти, открити в страната ни и подчерта, че „се превръщаме в изключително атрактивна дестинация за руските туристи защото историята на нашите два народа е преплетена и в България те могат да открият много нови, но същевременно близки до тяхната култура исторически обекти и артефакти.“

Като специална мярка, насочена изцяло към руския пазар, бе посочено, че от 1 февруари т.г. заработи телефон, на който руските туристи могат да получат информация за възможностите за туризъм в страната ни – 0700 20 991. За изминалата година бе много активно и представянето на страната ни в Русия като Министерството на туризма участва на над 30 панаира, изложения и международни срещи. Разширено бе и сътрудничеството в туризма с администрациите и бизнеса от руските региони.

През тази година се наблюдава завишен интерес към България – към момента има заявен интерес от над десет нови компании за получаване на акредитация към консулските ни служби. Предвижда се увеличаване на чартърни полети за предстоящия сезон от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара, Уфа. Очакванията на бизнеса е, че всичко това ще доведе до ръст на руските туристи от около 20 до 30% през предстоящия летен сезон.

Изслушванията във Федералното събрание на Руската федерация се провеждат със съдействието на Федералната агенция по туризъм и с участието на депутати, представители на министерства и отраслови организации, които са пряко свързани с туристическата индустрия. Целта е да се набележат мерки за увеличаване броя на руските туристи към перспективни и нови туристически направления като България, Мароко, Куба, Китай, Тайланд, Шри Ланка, Индия, Доминиканската република. В слушанията участват всички заинтересовани страни.