fbpx България е трета в Европа по брой археологически обекти и артефакти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е трета в Европа по брой археологически обекти и артефакти

България е трета в Европа по брой археологически обекти и артефакти

България е на 21-во място в света по конкурентоспособност на културните й ресурси според международните класации. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Осмия Черноморски туристически форум-изложение, който тази година се провежда под надслова „Регионалните културно-исторически продукти на България – единни в многообразието”. Събитието съвпада и с отбелязването на 50-годишнината на катедрата "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет - Варна.

Трети сме в Европа по брой археологически обекти и артефакти, които са над 40 хил. Категорично можем да подобрим позициите си като целогодишна туристическа дестинация, стъпвайки на тази база, подчерта Николина Ангелкова. Тя допълни, че страната ни разполага с огромно материално и духовно наследство от 7 епохи, а 11 обекта от него са включени в списъците на ЮНЕСКО. В България културният туризъм заема 11% в дела на всички туристически продукти. Проучванията сочат, че 80% от всички пътуващи посещават и културни забележителности у нас. В музеите ни влизат над 6 млн.  души годишно, като повече от половината са чужденци, съобщи още министър Ангелкова.

Тя подчерта, че съвсем основателно културно-историческият туризъм е водещ фокус в маркетинговата и рекламната политика на страната през тази и следващата година. Такива са и международните тенденции - според прогнозите на Световната организация по туризъм до 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ в световен мащаб. Близо 60% от чуждестранните туристи избират културното наследство като причина да пътуват, а Европа е ключова дестинация за тях.

Министър Ангелкова акцентира и върху важността на Черноморския регион за устойчивото развитие на туризма в България и за утвърждаването й като разпознаваем туристическа дестинация за четири сезона. По думите й отминалият летен сезон наистина не е бил лесен, но най-мрачните предварителни прогнози не са се потвърдили. „Вече направихме своите изводи и работим активно за Лято 2016 паралелно с подготовката на приближаващата зимна ваканция. Изключително много разчитаме на черноморските райони на България за развитие на конкурентоспособен туризъм, който съчетава летния отдих с възможностите за опознаването и на културно-историческото богатство на страната“, каза още министър Ангелкова.