България на 54-то място в световната класация на офис площи

Наемните нива през отминалата година са паднали с повече от 20%, сочи годишният доклад на Cushman&Wakefield за Офис площите в света, представен в България от Forton International. Това, което се очаква е възходяща тенденция вероятна след средата на 2010 година.

Със своите 205 евро за кв.м. общ годишен разход на наемателите на офис площи в София или 17.08 евро/кв.м. месечен разход, България заема 54-то място в класацията по държави през 2009 година. Страната отстъпва с 5 позиции спрямо 2008 година, когато е била на 49 място в класацията на Cushman&Wakefield. Общият разход на наемателите включва не само чистият наем, но и сервизна такса за управление и поддръжка на имота. Средният наем за първокласни офис площи в София е 13.5 евро/кв.м. на месец (без ДДС).

Цялостен спад в класацията претърпяват и останалите страни в региона. Сърбия, която изпреварва България с една позиция и минава на 53-то място, е била на 47-ма позиция, с две позиции пада и Хърватска – от 48-мо на 50-то място. Две позиции е разликата и при Гърция, но нагоре – южната ни съседка се качва на 18-то място в сравнение с миналогодишното 20-то.

Наемните нива през 2009 година отбелязаха най-нисък спад в Северна и Южна Америка, където се наблюдаваха общо 7% по-ниски наеми, като в Северна Америка спадът бе 8%, а в Южна – едва 5% на фона на глобалната световна тенденция. За Стария континент спадът бе около 11%, което се дължи главно на силното понижение в района на ЦИЕ – в Москва и Киев 2009 година се характеризираше със съответно 33 и 52% по-ниски наеми.

Въпреки общия спад в Азия, Япония заема първо място в класцията на Cushman&Wakefield. Токио измества Хонг Конг в класацията и минава на първо място с годишен наем от 1441 евро на кв. м. или повече от 120 евро месечно. Китайската столица остава на трето място, като се нарежда на 3-то място след втория в глобален план Лондон. Средният наем в английската столица за 2009 година е 1220 евро на кв.м. или малко над 100 евро месечно.