fbpx България се присъединява към най-голямата икономика в света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България се присъединява към най-голямата икономика в света

България се присъединява към най-голямата икономика в света

етикети

Кимбърли Хартман е директор за България на Oxford Business Group (OBG). Тя има шестгодишен опит в областта на икономическите изследвания и международните отношения. Завършила е Мичиганския университет и Бъркли със специализации по икономика и международни отношения. Преди да започне работа за OBG е водила изследване за аржентинската икономика след кризата от 2001 г. Като част от екипа на Oxford Business Group е била директор за Малайзия, Бахрейн и Румъния.
С началото на годината въпросите за ЕС, които остават без отговор, стават все по-малко, но все пак ги има. Кимбърли Хартман отговаря на част от тях.

Г-жо Хартман, Вие сте пътували и работили в различни страни, какво е впечатлението Ви от България?
- От икономическа гледна точка страната ви отбелязва значителен икономически растеж със стабилни основи за разлика от много други държави, в които съм била. България е със стратегическо местоположение що се отнася до пътните коридори, електроенергията и транспорта. Освен това, тук има добре образована работна ръка, което е много важно за развитието на страната. Не на последно място е и фактът, че България се присъединява към най-голямата икономика в света -
Европейският съюз. Извън икономиката най-голямо впечатление ми направи красивата природа и гостоприемството на хората.

С какъв статус влиза България в ЕС?
- Въпреки че България ще е най-бедният член
на ЕС и ще ? бъдат налагани много ограничения през първите години, то държавата има доста голям потенциал за развитие. Динамичната икономика, която е в процес на развитие, подсказва, че ще имате много светло бъдеще.

В коя сфера от бизнеса ще се наложат
най-много промени, свързани с европейските законови рамки?
- Това ще са хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Те ще трябва да понесат най-много промени, но смятам, че те могат да бъдат подпомогнати от различни европейски фондове. Банките също могат да подпомагат стопанствата с различни начини на финансиране. Транспортът също трябва да е на по-високо ниво, за да може да се подобри обстановката в селското стопанство.

Кои са най-големите недостатъци на българския бизнес в сравнение с европейския?
- Не мога да говоря за някакви конкретни недостатъци на фирмите. Българският бизнес, обаче, има сериозни структурни проблеми, които са останали наследство от комунистическите похвати в миналото. Тогава системата е определяла развитието на икономиката и размера на пазара, който е бил много малък и не е предлагал възможности за развитие. Така са стояли нещата в много страни от Източна Европа. Сега вече нещата са различни - България влиза в ЕС и ще има много ползи от този съюз.

Кои са качествата и конкурентните сфери за българския бизнес на европейските пазари?
- Конкурентните сектори са производството на метал, големите пазари, които съществуват в региона и сравнително ниската цена на труда. Освен това хранително-вкусовата промишленост в страната също има изгода от ниската цена на труда и местоположението на България.

Каква стратегия трябва да избере България в дългосрочен план,
за да продължи умерените темпове на растеж, които наблюдаваме в момента?
- Определено трябва да се инвестира в инфраструктурата. Да има стабилна отчетност на инвестициите. В по-далечен план успешно да се адаптира към навлизането на еврото като парична единица през 2011 и 2012 г. Ако се изпълнят тези няколко изисквания, привличането на инвеститори ще става много по-лесно и ще се наблюдава един стабилен
икономически растеж.

Може ли България да се сравни по икономически показатели с друга държава, която вече е член на ЕС? Какви са изводите, които могат да се направят?
- В икономическо отношение България прилича най-много на Ирландия, Гърция и Словакия. Гърция и Словакия също са с добро местоположение като България. И трите изброени държави са малки по площ, а малките страни имат повече ползи от присъединяването към ЕС, отколкото големите. Те са по-гъвкави и могат много по-лесно да се адаптират към промените, отколкото големите страни. Това са част от предимствата на България. Ирландия също е важен пример, тъй като това беше една относително бедна държава през 70-те години на миналия век, а сега търпи голямо развитие и доходите на глава от населението са се увеличили толкова, че надхвърлят тези, които получават хората в Обединеното Кралство.
Затова смятам, че България определено може само да спечели от присъединяването към ЕС, защото ще успее бързо да се адаптира и да започне да работи по европейските стандарти.

Facebook коментари