fbpx България със стабилен кредитен рейтинг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България със стабилен кредитен рейтинг

България със стабилен кредитен рейтинг

България остава с дългосрочен кредитен рейтинг 'BBB-/ВВВ' в чуждестранна и местна валута, определен от на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на "F3", както и таванът за страната на 'ВВВ+'.
Запазването на този рейтинг отразява силната фискална позиция на България, а определянето на стабилна перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са балансирани. Според Fitch стабилните публични финанси са ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг, попадащ в категорията инвестиционен клас.
В доклада се отчета, че са акумулирани значителни буфери, в т.ч. нивото на фискалния резерв достига 6,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) към ноември 2013 г., а това на международните валутни резерви надвишава три пъти стойността на паричната база. Агенцията прогнозира, че през 2014 г. бюджетният дефицит на начислена основа ще бъде близък до оценката от 1.8% от БВП за 2013 г., а през 2015 г. се очаква нивото му слабо да се понижи.