България трябва да бъде атрактивна дестинация, а не евтина

България трябва да бъде атрактивна дестинация, а не евтина

етикети

В последните години България стана интересна дестинация за туризъм - красивата природа и евтините за европейския гражданин цени привлякоха сериозен поток от туристи. И въпреки това този бранш от икономиката формира 15% от БВП. За съжаление обаче, успяхме да създадем и впечатлението за “евтина дестинация”. Днес, когато вече сме част от обединена Европа, качеството е факторът, с който можем да задържим и увеличим, и впечатлим туристопотока.
А категоризацията е символът за качество. И това е един от проблемите днес в бранша. Специалистите са категорични, че не може една категоризация да е безсрочна и да е контролирана от държавни служители. Защото това е и схема за корупция. В тази посока е и поредното настояване за смяна на закона за туризма. А в момента се готви неговата осма поправка. За бъдещето на туристическия сектор разговарях с г-жа Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенти (БАТА).

Г-жо Соколова, каква е световната практика в категоризацията на туристическите обекти?
- Тя е много различна, но нека не забравяме, че ние не сме назад като продукт, но като мислене сме разделени с поне 30 - години от Европа. Нито хората от моето поколение, нито дори младите хора бяхме подготвени да влезем в средата на пазарна икономика. Но все пак успяхме да се адаптираме и се налагаше да учим в движение световните практики и закони. В света има различни видове категоризации, но ние трябва да постигнем едно постоянно качество и затова ни трябва по-сериозен регламент. Като човек, който съм от бранша считам, че контролът трябва да е в ръцете на самия бранш, защото той защитава себе си и това е световна практика.

Какви са основните промени в закона, за които настоявате?
-Това е третият закон, който вече действа и за по-малко от две години пледираме за негова осма поправка. Дълго време бяхме без закон и настоявах-ме за такъв. Нямаше нищо лошо да се вземе закон от Гърция или Турция, да се адаптира към нашите условия, като се избегнат грешките на онези държави. Когато започнахме да говорим за 8-ма поправка пледираме за нов закон, но е ясно, че след като не е влязла за четене още тази поправка, до година и нещо няма да може да има нов закон. Това което се налага да се регламентира сега, например е т.н. “апартаментни комплекси”. Трябва да е ясна каква ще е тяхната категоризация, кой ще ги управлява и фирмата, която ги управлява какво е - хотелиер или туроператор? Според нас тези фирми извършват чисто посредническа, туроператорска дейност и по закон носим пълната отговорност за качеството на предлагания продукт.

Не са ли много туроператорите у нас?
- Това е така, но агенциите могат да бъдат хиляди. Важно е обаче туроператорите да са разделени на такива, които се занимават с входящ и изходящ туризъм. А законът не прави разлика между тези два вида. Туроператорската дейност е много важна в общия продукт, ние плащаме такса професионална отговорност, с която гарантираме качеството. Нашата асоциация прави всичко възможно да повиши потребителската култура на клиентите. Това е един от начините да изобличиш некоректните фирми и фантомите. Вярно е, че все още има такива агенции, които “хващат” клиенти по празници, но когато обучим клиентите, те ще знаят какво да изискват.

Какво говори Европа за България?
- На последната туристическа борса в Лондон ние сме в първите Топ 10 като дестинация за европейския пазар. За нас е ясно, че имаме огромен потенциал в туризма, след като формираме почти 15% от БВП, а за миналата година нетните приходи бяха милиард
и сто млн. лв.Тази година се очаква ръст на приходите около 12%. Обновена е тотално базата, нещо което не се прави вече в Турция. Защото там от няколко години не се обновява нищо и това трябва да е обица на нашите хотелиери, че трябва да се реинвестира в поддръжка и обновяване, а не да се строи само. Аз се учудвам на хората, които започват да строят, без да направят маркетингово проучване - как се строи база с 2000 легла, без да си сметнал кога и как ще се възвърнат вложенията? За съжаление ще дойде време да се събарят хотели, така както стана в Испания, но там има държавна политика, за разлика от нас. Всяко правителство, което е дошло до момента на първо място в програмата му пише, че туризмът е приоритет, но никой досега не показа, че има специално отношение към този отрасъл на икономиката.

А каква е ролята на специално създадената държавна агенция по туризъм?
- Според мен това не е структура, която да подходи сериозно, защото е държавна агенция, но е на второстепенно разпоредителство на МИЕ, което значи, че е изпълнителна агенция. Затова ние пледираме за собствено министерство. Ще дам пример с Гърция. До преди няколко години там нямаше министерство на туризма, а само структура, която се занимаваше с промоция и реклама на държавата. В продължение на 7-8 години съседката ни отбеляза спад в сектора с 15%. Имаха проблеми - необновяване на база, немотивирано повишаване на цените и лош продукт, и сервиз. Тогава създадоха министерство. Ние нямаме рамка, стратегия за реклама. Всичко е хаотично. Няма единна обща визия за продукта, който предлагаме. И като че ли на магия все още имаме успех.
На предстоящите борси, след доста разправии, тази година ще имаме малко по-добра визия. Ние самите плащаме голяма част за участието на тези борси, защото само една малка част от площта се плаща от държавата. Едно участие в борсата на фирма е 1800 англйски паунда. Така че не можем да бъдем безучастни в избора на визия.

Какви са предпочитанията на българите?
- Преди 2-3 години имаше мода да се посещава нашата южна съседка и тогава се шегувах, че
650 млн. евро ние занесохме на любимите комшии. Няма лошо, но когато ние отидохме там на почивка, те развалиха продукта. Ние не умеем да си искаме това, което ни се полага и ето пак говорим за възпитанието на клиентите, което се изгражда от туроператора и агента. Тази година се търсят екзотични дестинации - Дубай, Тайланд, Мавриций и др. Считам, че българинът е по-спокоен за бъдещето си и затова може да си позволи по-интересни екскурзии.

Ще остане ли България все така атрактивна за чуждите туристи, защото с влизането ни в ЕС цените сигурно ще се покачат?
- Защо да се покачат? Покачването на цените означава покачване на качеството. Немотивирано вдигане на цените е провал. Досега що касае входящия туризъм, ние не бяхме в списъка на износителите и нашият пакет се облага със 7% ДДС. Тази година имаме диферинцирана ставка 7%. Но когато заплащаш услуга на рецепция в нейната ставка трябва да има включен 20% ДДС. Такива оферти получихме. Сега, когато имаме диференцирана ставка, решиха, че могат да увеличат продукта с 13%, но няма нищо променено в продук-
та. Лесната печалба ще доведе провал в бъдеще. Нормално е, че инфлацията ще повиши някои цени, но що касае едно хитряшко увеличение на цените не съм съгласна.
Ние отдавна сме в Европа, защото 56% от туристопотока са от ЕС, така че се съобразяваме с техните представи и изисквания за туризма. Аз не мисля, че ще се промени нещо, освен ако няма някакво шоково увеличение на цените. Спокойни сме за летния сезон, за който вече се подписаха отдавна договорите, въпреки че нашите партньори знаеха, че влизаме в ЕС. Единственото важно е само разумно да постъпим към ценообразуването.

Facebook коментари