fbpx Българска иновация за такси работи в Белград | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българска иновация за такси работи в Белград

От няколко дни потребителите в Белград поръчват такси по нов европейски начин - чрез безплатно приложение в своя мобилен телефон, създадено в България. По последни данни в столицата Белград работят над 10 хиляди таксиметрови автомобили-някои от тях обединени в повече от 20 компании. Според информация на местните браншови организации, заради работата на нелегалните таксита, шофьорите са загубили около 30 процента от печалбата за тази година.

С българската иновация „Таксистарс” сръбските потребители вече избират кой шофьор да изпълни поръчката им - виждат негова снимка, номер на таксито и рейтинг точките му. С няколко лесни движения върху екрана на телефона потребителите маркират началния и краен адрес на маршрута, а на финала оценяват пътуването. Услугата не е анонимна- ако забравят лична вещ в таксито, клиентите винаги могат да открият шофьора изпълнил поръчката. По всяко време потребителите имат информация за наличието на свободни такси автомобили около тях- споделя създателят на услугата Атанас Шарков.

„Таксистарс” е изцяло българската иновация, която работи повече от година в София, Пловдив и Бургас по идентичен начин, по който функционира и в Сърбия. Освен „BGTAXI 19800”, скоро към дигиталната мрежа се очаква да се включи и още една голяма сръбска компания – „Gold Taxi“. Следващата страна, която ще се включи в мрежата е Румъния. Таксистарс беше представена за първи път на Световното изложение за иновации в Дъблин, Ирландия, където привлече интереса на голяма част от европейските инвеститори.