fbpx Българска компания за 3D протези с международно отличие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българска компания за 3D протези с международно отличие

Революционният софтуер за PandoFit CADCAM софтуер, дело на българската компания ProsFit, ПросФит Текнолоджис (ProsFit Technologies) за изработката на 3D принтирани компоненти за протези, получи от Frost & Sullivan „The Visionary Innovation Leadership Award“ за 2017 г.

Иновативният софтуер вече има своето приложение на редица международни пазари. Той позволява дори на протезист с нулеви компютърни умения да създаде перфектен модел на протеза, след като е взел съответните мерки от пациента чрез 3D скенер. Моделът се обработва по многобройни начини, както в компютърна симулация, а накрая се записва във файл.
Именно перфектният и прецизно създаден модел позволява на компанията в последствие само за два дни да създаде комфортна протеза, a пациентът може да се върне към всекидневните си активности, без помощта на инвалидна количка.

Технологията позволява на всеки един протезист да бъде до 5 пъти по-ефективен и по-бърз, в сравнение със стандартните методи, при които задължително се минава през множество ръчни манипулации и пробни изделия.

ProsFit е компания, създадена в България през 2013 г. от двама британци – баща и син. Синът претърпява влакова злополука в Швейцария, в следствие на която губи двата си крака. Семейството установява, че дори най-добрите компании в света не могат да осигурят най-подходящите и удобни протези, а хората с ампутации се съобразяват и примиряват с онова, което им бъде предложено. Точно тогава Алън и Кристофър Хътчисън решават да създадат ProsFit, фокусирайки се върху желанията, нуждите и комфорта на хората с ампутирани крайници (Limb Wearers).