fbpx Българската софтуерна компания прави технология за сайта на Олимпиадата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българската софтуерна компания прави технология за сайта на Олимпиадата

Сайтовете BBC Sports и Olympics 2012 на британската медийна група BBC, са разработени на база на семантични технологии на българската компания Онтотекст, част от Сирма Груп. Това затвърждава успеха на фирмата в сферата на семантичната обработка на медийно съдържание, който беше постигнат с разработката на сайта на BBC за Световното първенство по футбол през 2010 година.

В архитектурата на сайта на BBC за Олимпийските игри в Лондон е използвано семантичното хранилище OWLIM, разработено от Ontotext, както и нейното решение Concept Extraction Service (CES). Ontotext е сред водещите фирми в света, работещи в иновативната сфера на семантичните технологии – сегмент, който позволява на компютрите да разбират много по-добре запитванията, направени от хора. Именно по тази причина семантичните системи се сочат като бъдещето на интернет търсачките, позволявайки на машините да търсят не само по ключови думи, но и по значение. Сайтът BBC Olympics е добър пример за възможностите на семантичния уеб и на разработките на бългaрската фирма в тази сфера, позволявайки на потребителите да откриват много по-богато и много по-добре съответстващо съдържание за спортното събитие.