fbpx Български фамилни компании на световните пазари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български фамилни компании на световните пазари

Българските фамилни компании все по-активно търсят разширяване на бизнеса си извън пределите на страната. Над 60% от фирмите, членки на Сдружението на фамилния бизнес в България, възнамеряват да установят международни бизнес партньорства в близките няколко години.
Ползите и рисковете от стъпването на международния пазар бяха дискутирани на семинар от водещи юристи, представители на някои от най-големите консултантски компании в света. Според тях партньорството с чуждестранни компании гарантира повече сигурност и разпределение на рисковете – трудностите на един пазар биха могли да се преодолеят по-лесно при добра успеваемост на друг. Преди да се изнесе даден бизнес в чужбина обаче е от ключово значение да се преценят възможностите на компанията и потенциала на пазара, съветваха още специалистите.
Част от българските фамилни фирми споделиха опита, който вече имат на международния пазар. Пример за това е компанията Теда-ММ, чиято сфера на дейност е производството на опаковки. В момента българската фирма е собственик на 25% от руска компания и е един от основните играчи както на българския, така и на руския пазар.