fbpx Български ученици на конференция в НАСА | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български ученици на конференция в НАСА

Юлия Маркова и Никола Димов – победители от Trends of Tomorrow 2012 взеха участие в конференция на НАСА. Те посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Това бе част от наградата им за първото място в Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища, в който взеха първото място. Двамата младежи отвоюваха наградата с общия проект с техните съотборници „Антигона”. Космическото селище на варненските тийнейджъри пребори 592 екипа с 1500 участници в конкурса. Юлия и Никола взеха участие в конференцията с подкрепата на Samsung Electronics. Тя се проведе между 22. и 27. 05. 2013.

По време на конференцията Юлия и Никола се срещнаха с Ал Глобус от Еймс центъра на НАСА, който ги поздрави за стремежа да представят идеите си с много креативност, както и страната си на много добро ниво. Учениците са се срещнали и с Крис Фъргюсън, който е един от хората работещи за Boeing. Освен че е астронавт на НАСА, негова е и отговорната роля на командир в последната Shuttle мисия STS-135. Той представя на младежите уникални кадри от мисията, разказва много интересни неща за себе си. Сред впечатляващите личности, от които децата черпят знания по време на конференцията е и Бъз Олдрин, част от борда на директорите на NSS - Националното космическо общество в Америка, организатори на конференцията. Той е по-известен с това, че е част от мисията "Аполо 11" и е вторият човек стъпил на Луната. Екипът посети обяд с г-н Олдрин, по време на който той презентира визията за космическите изследвания на Марс.

„Благодарение на конференцията екипът ни успя да представи България на много достойно ниво. В личен плат, опитът, който доби всеки един от нас е свързан не само със знанията, които получихме от професионалистите, но и възможността да презентираме и обсъждаме идеите си със специалистите”, каза Юлия Маркова.