fbpx Българските лаборатории са признати в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българските лаборатории са признати в Европа

Българските лаборатории са признати в Европа

Българските лаборатории за калибриране и изпитване вече имат европейско признание., след като изпълнителният директор на ИА Българска служба по акредитация, Елза Янева, подписа в Берлин многостранно споразумение за взаимно признаване с Европейската организация по акредитация. Така дейността на ИА БСА и на акредитираните от нея лаборатории за изпитване и калибриране, както и на органите за сертификация на продукти, персонал и системи за управление, вече са равнопоставени с лабораториите и органите по сертификация от останалите европейски държави.
Подписването на документа ще има пряко положително отражение върху дейността на българските производители. Занапред те ще могат да ползват и български лаборатории за изпитване, контрол и сертификация на продукцията си, предназначена за международния пазар, което ще намали значително разходите им.
Така например изпитването за електромагнитна съвместимост на медицинска апаратура струва в България 1500 лева, докато в Германия и Италия цената е 14 хил. евро. Разликата в цената на изпитване за реакция на огън на строителни продукти е между 3 и 5 пъти. Наличието на диоксин във фуражите се установява в България срещу 200 лева, докато средната цена в Европа е около 200 евро. Изследването за салмонела струва 15 лева у нас и около 30 евро средно в Европа.