fbpx Българският бизнес да се насочи към пазарите на САЩ, Близкия изток, Япония и Китай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българският бизнес да се насочи към пазарите на САЩ, Близкия изток, Япония и Китай

„Трябва да погледнем към пазарите на трети страни, които са извън Европейския съюз защото европейският пазар е доста консервативен и наситен и не остават много ниши”. Това посъветва бизнеса министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на първата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика", организирана от вестник „Стандарт“ и Конфедерацията на индустриалците и работодателите (КРИБ) днес. По думите му например българските млечни продукти имат място на пазарите в САЩ, Близкия Изток, Япония и Китай. За да успее обаче, бизнесът трябва да се обедини в експортни клъстери, което би осигурило по-добра маркетингова стратегия и необходимото количество, което тези пазари изискват. Министърът призова представителите на българския бизнес да се възползват от мерките, които предлага в тази насока ОП „Иновации и конкурентоспособност".

На въпрос, свързан с дейността на търговските ни аташета, Божидар Лукарски, каза, че в най-скоро време предстои преглед на дейността им и тези от тях, които не вършат работа, ще бъдат съкратени. За сметка на това обаче могат да бъдат открити търговски представителства чрез публично-частното партньорство с работодателските организации на места, където бизнесът има перспективи и добри търговски взаимоотношения. Министърът съобщи още, че се готви нов закон за Публично-частното партньорство, тъй като сегашният е остарял и реално не работи. Очаква се промените да бъдат приети до края на годината.

Важен акцент в дискусията беше поставен и върху формата на образование в България. Според министър Лукарски през последните десет години българското образование не подготвя достатъчно кадри в традиционно силни за България специалности като инженерните и техническите. Той съобщи, че Министерство на икономиката работи за въвеждането на дуалната система на обучение чрез работа. За да тръгне тя обаче са необходими промени в законодателството. Според министърът трябва да се въведе система подобна на португалската, където от средното образование, учениците се насочват към определена специалност, към която първоначално да се обучават теоретически, след това минават на стажове и после се ориентират към следдипломна квалификация или висше образование в съответната област. По думите му, с министъра на образованието Тодор Танев работят по промени в законодателството за въвеждане на дуалната форма на обучение и се надява да бъдат факт до края на годината.

Министър Лукарски получи адмирации от бизнеса за работата си по развитие на индустриални зони и технологичните паркове. Индустриалците обаче поставиха въпроса за осигуряване на достъп до електропреносната и газова мрежа към зоните. „Индустриалните зони са изключително важни и има засилен интерес към тях, но инфраструктурата към тях на места е проблем. Например, от причините да не се развива добре Индустриална зона Видин е, че газопроводът стига до Монтана, а не до Видин”, посочи министър Лукарски. Той добави, че в тази връзка се води активен диалог между Министерство на икономиката и Министерство на енергетиката.