fbpx Българският спорт трябва да излезе на пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българският спорт трябва да излезе на пазара

Българският спорт трябва да излезе на пазара

Тенисът е един от най-популярните спортове в цял свят. Играта носи удоволствие, тя е начин за отпускане и поддържане на добрата форма в свободното време. Преди всичко обаче тенисът е здраве. А заедно с това и сериозен бизнес. На 17 март в София бе открит първият по рода си тенис клуб -"Малееви". За това как се строи комплекс от такъв мащаб, за тениса като спорт и бизнес, за бъдещите планове за развитие на клуба разговарях с Юлия Берберян, съдружник в комплекса.

Г-жо Берберян, как се роди идеята за построяването на тенис клуб "Малееви"?
- Мисля, че всеки един от нашето семейство по някакъв начин има участие в тази идея, защото в реализацията на тенис клуб "Малеева" се отразяват нашите мечти да допринесем с нещо и да направим България по-добро място. И това вече е факт.

Трудно ли се строи такъв спортен комплекс?
- Ужасно трудно се строи така, както става всичко в България. Този комплекс много по-лесно можеше да бъде построен в една по-уредена правова държава. Там щяха само да ни кажат - финансирайте, кажете какво искате и всичко щеше да стане. А в България минахме през ада. Затова сме тук - за да докажем, че макар и трудно хубавите неща могат да се правят, стига човек да е жив. Ползата от този проект е много голяма и за обществото. Фактът, че след нас ще остане нещо хубаво, е безспорен. Още през 1997 г. решихме да купим земя, написахме необходимото писмо до столична община, където посочихме намеренията си. Мястото, което ни предоставиха, е прекрасно. То е близо до Витоша и се намира в големия център на София. За щастие теренът беше гола поляна и не ни се е налагало да сечем дървета, а напротив - засаждаме 200 дървета и 2000 храста. В момента са посадени 50 дървета и 500 храста. Идеята е тук да стане парк.

Какъв е размерът на инвестицията, която направихте в спортния комплекс?
- Инвестицията е 1,5 млн. евро, като в сумата влиза и стойността на земята.Какво е вашето участие в управлението на тенис клуб "Малееви"?
- Комплексът е собственост на трите ми дъщери и на мен, но аз не се занимавам с управление, а с моята школа. Всеки един от нас, основно чрез съвети, наблюдаваме управлението, защото това е безпрецедентен проект в България и няма хора с опит в тази област. Затова помагаме на персонала, който е зает в определена дейност, тъй като това е нещото, от което разбираме.
Работата на този комплекс е в сферата на услугите и съответно управлението е съобразено с този факт. Това не е нищо ново - важи правилото "клиентът е винаги прав". Трудното е, че на едно място се предлагат много видове услуги - тенис, скуош, фитнес, бойни
изкуства, йога, тае бо, аеробика, танци, воден център, включващ сауна, парна баня, масажна, джакузи, солариум, спортен магазин. На наша територия има и наематели, в лицето на ресторант и фризьорски салон, които са ни партньори и трябва непрекъснато да работим в синхрон.

Тенисът е много популярен спорт в цял свят, в България също интересът към него се увеличава всеки ден. Смятате ли, че тенисът е начин да се прави бизнес у нас?
- Тенисът е бизнес по цял свят. Много съм щастлива, че с този наш проект доказваме мое дългогодишно убеждение, че и българският спорт трябва да излезе на пазара. За България той се изчерпваше с две неща - физкултура и медали. Хубавото е, че нещата вече се променят. С този проект ние доказахме, че спорт, на който държавата не обръщаше толкова внимание, е така търсен от обществото, че е в състояние да поддържа нашия проект. Радостна новина за тениса у нас е, че всякакви занемарени спортни площадки се направиха на тенис игрища.
Какви са идеите ви за развитие за тенис клуба в краткосрочен план?
- И в краткосрочен, и в дългосрочен план целта е спортният комплекс да става все по-хубав и по-комфортен. Безспорно дейността ни ще се разраства много. За целта един от нашите кортове не се продава за абонамент през събота и неделя, а идеята е на него през тези почивни дни да се организират някакви изяви - промоции, турнири. Предвиждаме да се организират и събития, свързани с останалите спортове.

Facebook коментари