BMW 507 на Елвис излиза на сцената

Едно от най-ефектните открития при олдтаймерите в последно време се радва на бляскавото си завръщане. BMW 507, карано от наричания още тогава „Крал на рокендрола“ американски музикант Елвис Пресли по време на военната му служба в Германия и което се смяташе за изчезнало близо 50 години, се завръща под светлините на прожекторите. След почти двегодишна интензивна работа роудстърът е готов да се представи пред обществеността в рамките на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, САЩ. То е с бяло лаково покритие, алуминиев V8 двигател с мощност 150 к.с., джанти с централни гайки, черно-бял интериор и радио тип Becker Mexico.

Когато влиза за реставрация първоначалната каросерия и детайлите са налични в почти пълна степен, но липсват двигателят и трансмисията. Задната ос е „резервна част“ с непознат произход, дъното на автомобила е проядено от ръжда, седалките со износени, липсва и арматурното табло. Близо 50 години то е смятано за изчезнало, дори не е известно след приключване на службата си в Германия дали изобщо е транспортирано до САЩ и чия собственост е в момента.

Елвис Пресли използвал BMW 507 за пътуване между жилището ви в Бад Наухайм и военната база на американската армия във Фридберг, винаги следен и често обграден от почитателки, които оставяли любовни послания с червилата си върху белия лак на роудстъра. За една рок-звезда тези знаци на любов не били необичайни, но за американския войник Пресли били неприятни. Проблемът бил решен с ново лаково покритие на роудстъра в червен цвят.

През март 1960 година армейската служба на Елвис Пресли в Германия приключила. По родните магистрали радостта от шофирането на откритото BMW явно го напуснала. Само няколко месеца по-късно вече червения роудстър с номер на шасито 70079 попаднал при дилър на Chrysler в Ню Йорк, който го продал на радио-водещия Томи Чарлс за смешно ниската от днешна гледна точка сума от 4 500 долара. Чарлс закарал автомобила родния си град Бирмингам, Алабама, където започвал доста успешна от спортна гледна точка, но и доста спорна като автентичност кариера. За подготовката за участие в състезания BMW 507 бил оборудван с двигател на Chevrolet, който изисквал толкова много място, че се наложило част от предната подрама да бъде отрязана. Заменени били и трансмисията и задната ос, както и уредите в кокпита. В Дайтона Бийч/Флорида Чарлс спечели едно състезание с радикално модернизирания роудстър, след това стартирал и при множество други надпревари, преди да продаде автомобила през 1963 година.

След още две смени на собствениците BMW 507 в крайна сметка попаднало в Калифорния. Инженерът по космически технологии Джак Кастор закупил автомобила през 1968 година, шофирал го рядко във всекидневието и след това решил да го прибере за по-късна реставрация.

Планираното възстановяване на роудстъра в първоначалното му състояние било подготвено от Джак Кастор с множество части, старателно прибрани в кашони. Липсвали само подходящ двигател и време за последователното стартиране на проекта. Но нещата се задвижили. Журналистката Джаки Журе се свързала с BMW Group Classic, където били събрани нови данни за идентичността на ползваното от Елвис Пресли в Германия BMW 507, които били потвърдени и от издирените в САЩ доказателства. Джак Кастор не бил заинтересован да превърне в „бързи пари“ неочакваната допълнителна слава на своето BMW 507. Но контактите с BMW Group Classic се задълбочили. След много години, разговори с експертите за реставрация на олдтаймери при BMW Group Classic Клаус Кутчер и Аксел Клингер-Кьолайн се стигнало до споразумение. Освен закупуването на автомобила от BMW Group Classic то включвало и автентично възстановяване според представите на Кастор. 

Всичко стартирало през пролетта на 2014 година в сервиза на BMW Group Classic. Фаза номер едно – както е обичайно при такива проекти – била преди всичко деструктивна. Автомобилът бил разглобен напълно, което в случая отнело цяла седмица вместо планираните два дни. При това първо алуминиевата каросерия била отделена от стоманеното шаси. Като така било възможно оригиналната субстанция да се запази максимално. След това лаковото покритие от шасито било свалено във вана с киселина, а на каросерията – във вана с основа. Преди това били демонтирани окачването и всички остатъци от интериора.

Наложило много компоненти да бъдат изработени изцяло наново. Арматурното табло било отлято отново по оригиналния модел. При новото изграждане на седалките било възможно оригиналната стоманена конструкция да бъде използвана отново след старателно почистване от ръжда. Стоманените пружини били покрити с материал от кокосови влакна и гума. Дръжките за сваляне на прозорците и за отваряне на вратите били изработени по оригинални размери чрез изключително модерната технология за 3D печат. Гуменото уплътнение на капачката на резервоара била изработена по конвенционална технология.

Двигателят за BMW 507 е бил изработен изцяло наново от отделни детайли. 3,2-литровият V8 агрегат отговаря точно на оригиналните спесификации на BMW 507, но заради неизбежно, но иначе необичайно смесване на стари и нови части не е получил сериен номер.

При лакирането на автомобила също е обърнато изключително внимание на максималната автентичност. BMW 507 отново блести в бял цвят.