BMW ActiveHybrid 5 ще впечтали с динамика и икономия на гориво

През март у нас ще видим и още един автомобил с интелигентната система на BMW - ActiveHybrid5. Така моделът ще постигне уникално за премиум-горния сегмент на средния клас съотношение между динамични характеристики и разход на гориво. Задвижващата система генерира системна мощност от 250 кВт/340 к.с. Тя позволява движение само с електрическо задвижване със скорост до 60 км/ч, като ускорението от 0 до 100 км/ч е едва за 5,9 секунди, а средният разход впечатляна с данни между 6,4 и 7,0 л/ 100 км.

BMW ActiveHybrid 5 за първи път е оборудвано с редови шестцилиндров двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 225 кВт/313 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм, идентичен като пъргавина, еластичност и ефективност с познатия двигател на BMW 535i. 

С цел икономия на място електрическия синхронен двигател е разположен в корпуса на осемстепенната автоматична трансмисия. Мощността на електрическото задвижване е 40 кВт/55 к.с. , като още от покой разгръща пълния си въртящ момент от 210 Нм. Захранването с електроенергия е поверено на мощна литиево-йонна батерия. Нейнито интегриране в багажника е свързано с намалената му с 145 до 375 л. вместимост в сравнение с конвенционалния BMW Серия 5 Седан.

Моделът комбинира възможностите на пълен хибрид, които позволяват задвижване само с електричество при нулеви вредни емисии в градски условия. При средна скорост от 35 км/ч литиево-йонната батерия разполага с електроенергия за изминаването на до 4 км. в чисто електрически режим. Двигателят с вътрешно горене се активира автоматично едва при повишаване на нуждата от задвижваща мощност. При ускорение той се подпомага от Boost-функцията на електромотора.

При движение в режим ECO PRO по инерция със скорост до 160 км/ч двигателят с вътрешно горене може да бъде изключен и напълно отделен от задвижването. Активираният по този начин режим на „безмоторно” движение т. нар. cruising позволява шофиране при оптимално оползотворяване на натрупаната от автомобила кинетична енергия. Постигнатият по този начин потенциал за повишаване на ефективността се увеличава и от гумите с понижено съпротивление при търкаляне. Също така както при чисто електрическо движение из града, така и в „безмоторен” режим е гарантирана безпрепятствената работа на всички функции по отношение на сигурността и комфорта. Освен това при спиране на кръстовища или в задръствания BMW ActiveHybrid 5 се оборудва с функцията Hybrid Start Stop, която е специфично конфигурирана.

Базовата цена на модела за България е 124 580 лв. с ДДС.
 

Facebook comments