BMW i8 - часът на бъдещото настъпи

BMW i8 - часът на бъдещото настъпи

 

Когато седнах зад волана и натиснах педала на газта, сърцето ми направо се удари в гърлото и усетих как учестено започнах да дишам. Някакъв невероятно дълбок звук от колата започна да вибрира в стомаха ми. Честно казано отдавна не бях усещала подобно автомобилно вълнение. Първите секунди направо карах по инерция без дори да осъзнавам, че управлявам този супер автомобил. После започнах да се връщам към реалността и да разбирам, че всъщност управлението е една игра, чиито правила трябва много добре да се спазват, защото с този автомобил надминаването на скорост от 100 км/ч става извън представите за нормалност. Тогава видях и как хората от улиците и от автомобилите вадят телефоните и снимат чудото, въпреки, че тестовият BMW i8 вече почти месец се разхождаше из страната. А на нас, с моя колега, ни предстояха 6 невероятни часа на емоция.

Е, случи се това, че успяхме да ускорим за 5 сек. от 0 до 100 км, а след това достигането до 200 км/ч. стана за още 10 сек. без никакви усилия. Продължихме и още нагоре. Усещахме, че автомобилът е залепен за пътя. Само картините около нас се сменяха с много странна бързина, която се дължеше и на много ниския център на тежестта - под 460 мм.

Високотехнологичното окачване с двойни носачи отпред и петраменна конструкция отзад, електромеханичното сервоуправление, динамичният контрол на амортисьорите и серийни 20-инчови алуминиеви джанти осигуряват това много трудно обяснимо усещане за съвършеност.  

Невероятният хибрид тежи едва 1490 кг (въпреки големия пакет батерии, електромотор и бензинов двигател) и побира в специално конструирания карбонов монокок (с изключителен коефициент на челно съпротивление 0.26 Cx) 2+2 човека. Естествено пространството за задните пътници е доста ограничено поради спортния дизайн. Влизането обаче си е изкуство, заради изкючително ниския автомобил и въпреки, че вратите се отварят нагоре като криле си има чалъм за сядане:).

i8 е оборудвано с разработената и произведена от BMW Group Plug-in хибридна система като следваща еволюционна стъпка на Efficient Dynamics. Тя комбинира трицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и технология BMW eDrive под формата на хибриден синхронен електромотор. Двигателят с вътрешно горене с работен обем 1,5 л., мощност 170 кВт/ 231 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм; Предаването на мощността към задните колела става чрез шестстепенна автоматична трансмисия. Електромоторът с мощност 96 кВт/ 131 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм. Той предава мощността чрез двустепенна автоматична трансмисия към предните колела, литиево-йонната високоволтова батерия с директно охлаждане с хладилен агент има брутен капацитет от 7,1 кВтч.  

На магистралата започнах една игра на ускорение и нерви, която изобщо не е за препоръчване, но знаех, че ще съм победител. Изпитах истинско удоволствие да ускорявам от 130 км нагоре. Изчаках някой ме настигне, да се опита да се „залепи“ за мен (сигурно най-вече за да огледа състезателя) и аз направо да му се изплъзна. Върховно удоволствие, за което мога да си изям и боя. Чак когато в далечината чух един страхотен рев на мотор и когато звукът доближи видях, че не щеш ли това е Lamborghini Aventador (! - и такова си имаме в София), реших, че трябва да „свия ушите“. Бяхме с разменени сили:)

BMW i8 се предлага с ексклузивен пакет Pure Impulse, LED-фарове с разширени възможности, познатият BMW Head-Up дисплей, асистент за шофиране със Surround View. Целият кокпит е ориентиран към водача, а предпазните колани в цвят BMW i Blau за по-удобно хващане преминават през специален отвор на подглавника. Ауидо система от Hi-Fi-високоговорители Harman Kardon предава и онзи много специален звук, който кара всички околни и самите пътуващи да изпитват онова невероятно вълнение, което изпитах и аз в първите секунди зад волана.

Базовата цена за BMW i8 в Германия започва от 126 000 Евро. В България вече има няколко собственика на този уникален автомобил, а бъдещите се насочват към дилър в Чехия.

След шест часа, когато връщахме автомобила от пробното шофиране осъзнах, че съм уморена – уморена от положителни емоции. Нещо бушуваше в мен, мислите ми хаотично се стрелкаха и не знаеха на кое по-напред да се спрат. Седнах зад волана на моите скромни 73 кончета и се прибрах в къщи. Забравих всякакви компютри и таблети, легнах и затворих очи. Трябваше да върна лентата още един път...

всички снимки и видеоматериали са заснети със смартфон LG G4

 

 

Facebook коментари