fbpx BMW i8 и i3 - за по-чисто бъдеще (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive, Vienna, Austria

BMW i8 и i3 - за по-чисто бъдеще (ВИДЕО)

BMW Electric Now Tour 2017

 

Много е трудно да пишеш за нещо, което те оставя без думи и създава такива усещания и емоции, които просто трябва да се преживеят. Въпреки, че за втори път щях да карам един от най-страхотните автомобили изобщо, BMW i8, когато видях изпъната редица с пет цветни осмици с вдигнати „криле”, сякаш готови да отлетят, просто ахнах. И колегите ми мъже се впечатлиха и започнаха да вадят телефоните, въпреки, че те по „дефолт” не изразяват емоции.

 

Не се предлага всеки ден такава гледка, която привлича като магнит очите, а пък да шофираш още повече.

  

Очакваха ни пистови обиколки, заедно с колеги от Гърция и Румъния, на полигона Пахфурт край Виена, с едни от най-уникалните баварски автомобили, обединени под инициативата BMW Electric Now Tour 2017.

 

BMW i е марката, която е олицетворение визионерските автомобилни амбиции на концерна за мобилното бъдеще и устойчиво развитие. Брандът е представен в 54 държави с моделите BMW i3 (изцяло електрически за градските райони), BMW i8 (Plug-in хибриден спортен автомобил) и BMW iPerformance автомобилите (всички BMW Plug-in хибридни автомобили) – общо марката се представя с автомобили в 9 класа, които ние имахме на разположение.

 

Безспорно и днес i8 продължава да привлича и впечатлява с визия и невероятно съвършенство на управлението и поведението. Великодушно отстъпвам на колегата ми да кара първи на специалния полигон с къси прави отсечки и остри един след друг завои. Усещам го, че въпреки липсата на изразяване на чувства (като всеки мъж) и той е прихванат от „обаянието” на осмицата.

 

Караме по три обиколки в различните режими – нормален, само на ток и спортен. Всеки, който малко разбира от автомобили, може да си представи какво е летящото усещане при старта на супер нисък автомобил с ускорение 4,4сек от 0 до 100 км/ч. Още по-силно го усещам именно на пасажерската седалка. Идва ми да изкрещя, но съм се научила да мълча – колегата ми кара много добре, понякога обаче си мисля, че аха да прескочи ръба… След малката скоростна отсечка идва рязко влизане в змейка. Скачане върху спирачките (и аз скачам на съседното място) и автомобилът кове. Ама кове! И това се случва докато е изцяло в електрически режим. Той позволява изминаването на около 40 км и максимална скорост от 120 км/ч.Е, при тези скоростни изпълнения токът свърши доста по-рано.

Следващото кратко ВИДЕО ще ви даде известна представа за този супер автомобил.

BMWi8 е оборудвано с Plug-in хибридна система, която комбинира трицилиндров бензинов двигател 1,5 л., 231 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм с технология BMW TwinPower Turbo. Електромоторът е с мощност 96 кВт/ 131 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм. Симбиозата дава мощ от общо 362 к.с.Предаването на мощността към задните колела става чрез шестстепенна автоматична трансмисия.

 

За първи път седнах и зад волана на напълно електрическия BMWi3, създаден да отговори на проблемите на все по”задушаващите” се от липса на пространства и въздух големи градове. Лично на мен ми стана супер симпатичен и най-вече ни впечатли с изключителната си маневреност, която в града е много ценна.

 

Най-новият вариант на i3 с батерия с 94 Aч предлага вече повишен почти двойно пробег, който достига до 200 км, а при цикъла NEDC (New European Driving Cycle – актуалният стандартен метод за сравнение на автономния пробег при различни модели автомобили) има пробег от 300 км. Освен това се предлагат и нови опции за оборудването за BMW i3, както и нова, по-мощна BMW i Wallbox станция за домашния гараж.
Автомобилът, който има интересен скоростен лост с една скорост, е с мощност от 170 к.с. и може да се зареди до 80% само за два часа и половина.

В следващото ВИДЕО ви предлагам и кратко представяне на BMWi3

От март 2017 г. технологията BMW eDrive, разработена първоначално за BMW i автомобилите, вече се използва при 6 моделни семейства на BMW, както и за пръв път е представена при MINI. С началото на 2017 г. BMW се превърна в пазарен лидер в премиум сегмента не само в Германия, но и в Европа и света със своите BMW iPerformance автомобили. В Германия групата има 28% пазарен дял в Plug-in хибридния сегмент, а в глобален мащаб пазарният дял на BMW i Performance автомобилите е 20%.

 

От април 2017 г. иновативният бранд на BMW Group BMW i вече се предлага и на българския пазар с двата си моделаОриентираната към бъдещето марка BMW i се представя в страната и чрез иновативната търговска концепция под формата на BMW i агентство. Три оторизирани агента в страната осъществяват продажбено-сервизната дейност за марката – „Ауто Бавария“ (София), „М Кар“ (Пловдив) и „Бова Кар“ (Бургас).