fbpx BMW Серия 7 и i7 се движат без водачи в рамките на производството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

BMW Серия 7 и i7 се движат без водачи в рамките на производството

BMW започва проект, в който автомобилите ще могат да маневрират без водачи в рамките на производството. С проекта „Автоматизирано шофиране в завода“ (AWF) BMW Group ще се повиши ефективността на логистиката на новопроизведените автомобили в заводите и дистрибуторските центрове и за да постигне това, компанията работи с две стартиращи компании.

Целта на пилотния проект: автомобилите се движат самостоятелно в рамките на логистичните зони и зоната за сглобяване – без водач, безопасно и ефективно. За тази цел BMW Group си сътрудничи с южнокорейския стартъп Seoul Robotics и швейцарския стартъп Embotech.

Пилотната фаза започва през юли 2022 г. в завода на BMW Group в Динголфинг. Новото BMW Серия 7 и изцяло електрическото BMW i7 като носители на новата технология са първите автомобили, с които се реализира проектът.

Автоматизирани маневри от първия старт на двигателя до първото последващо транспортиране

Автоматизираните пътувания в завода първоначално се извършват в зоната за сглобяване и след това до логистичните зони в завода. Това означава, че готовите автомобили се придвижват сами до паркинга. Оттам се транспортират с влак или камион. По принцип технологията може да се използва веднага след като автомобилите могат да се движат самостоятелно в производствения процес – т.е. малко след първото стартирането на двигателя.

BMW Startup Garage привлича в проекта млади компании

Lidar софтуерът за разпознаване на Startup Seoul Robotics използва статичните сензори за наблюдение, за да създаде цифров близнак на околната среда, включително класификация на обекти и позициониране на автомобилите. Софтуерът за планиране на придвижването на Embotech управлява, спира, ускорява и паркира автомобилите без водач. Маршрутите се изчисляват в реално време. Не се изисква ситуационно програмиране или обучение на автомобила. Вместо това всяко превозно средство може да реагира самостоятелно на съответната заобикаляща среда.

Пилотната фаза ще продължи няколко месеца. По-късно технологията ще бъде използвана за допълнителни модели в Динголфинг, а по-късно и в други заводи.

Подходът Venture-Client насърчава иновативната сила на BMW Group

„Автоматизираното шофиране в завода“ е новаторски проект за индустрията и само една от многото успешни истории от BMW Startup Garage. От 2015 г. BMW Group оценява възможните проекти заедно със стартиращи фирми, използвайки модела на Venture Client. Този водещ корпоративен рисков инструмент следва принципа на ранно закупуване на продукт на стартиращ бизнес, а не на акции в самата компания.  

С този подход BMW Startup Garage вече е осъществила успешно повече от 150 пилотни проекта с водещи стартиращи фирми, които имат общ инвестиционен обем от над 4,5 млрд. щатски долара.