fbpx BMW серия 8 кабрио – осмото измерение на небето (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW серия 8 кабрио – осмото измерение на небето (тест драйв)

не

BMW серия 8 кабрио – осмото измерение на небето (тест драйв)

 

Седмица по-рано усещах онези пеперуди ниско в стомаха, които те държат в приятна тръпка от очакването. Предстоеше ми среща с един великолепен, расов екземпляр, който успя да прикове дъха ми още в първите километри – уникалният спортист BMW Серия 8 и за да е в тон с лятото - кабриолет.  Първоначално усещах и едно притеснение, предизвикано от впечатляващи цифри:

- M850i xDrive кабриолет
- BMW TwinPower Turbo 8-цилиндров бензинов двигател с мощност  530 к.с.
- осемстепенна трансмисия Steptronic Sport,
- ускорение от 0 – 100 км/ч - 3,9 сек,
- максимална скорост - 250 км/ч,
- интелигентно задвижване на четирите колела BMW xDrive,
- 20-инчови алуминиеви джанти.

Всичко това за „обикновен” конвенционален автомобил. Няма как да не ти трепне сърцето, дори да си обръгнал журналист като мен, който достатъчно коли е покарал в последните 16-17 години... Подобно вълнение преди няколко години бях изпитала и с BMW i8, което ме изстреля в друго измерение.

 

И въпреки, че в августовския ден слънцето не жали лъчи, слагам шапката с голямата периферия и само с натискането на бутона на централната конзола отварям текстилния покрив – в движение, до 50 км/ч може. Представям си какъв шок е за останалите шофьори, когато изведнъж видят, че колата до тях започва да се „разглобява”. Аз съм от хората, които обичат светлината и простора, и затова кабриото е моят автомобил за лятото. За пълен комфорт съм пуснала и охлаждане на седалката. Ако пък е хладно времето има затопляне на подглавниците и така няма да простудите от вятъра. 

Пътувам под открито небе с до 100 км/ч, докато стигам до магистрала „Струма”. До тази скорост е напълно поносимо да усещаш вятъра, още повече, че с ветробрана и вдигнатите странични стъкла съм като в капсула. Все пак спирам, за да „сложа” покрива, защото е време да видя какво ще направи табунът от 530 коня.

Натискам педала и…ле-ле – наистина се залепвам за седалката, а стомахът ми се залепва за гърба ми. Колата е с нисък център на тежестта и хармонично разпределение на теглото между осите, с олекотена конструкция с алуминий, магнезий и армирана с въглеродни нишки пластмаса, а аеродинамично оптимизираната каросерия буквално дава възможност на автомобила да цепи въздуха. Двутонен автомобил. Поглеждам на Head-Up дисплея от най-ново поколение, на който се изписва всичко най-необходимо, както и навигацията, и виждам, че скоростта ми е мнооого висока – а никак не съм разбрала как съм я стигнала. Усещането ми е, че се плъзгам.

 

Забавлявам се, като използвам BMW Intelligent Personal Assistant, който дава възможност за частично автономно шофиране. Избирам го чрез бутона от волана и вдигам за момент ръцете, като колата сама следва линията на пътя и завива, а ако се доближи до осевата линия се връща веднага. Само, че след десетина секунди, започва ми „казва” чрез индикации, че трябва да хвана волана.

 

И в този момент – изненадааа! В огледалото за обратно виждане (без рамка) виждам абсолютно същото кабрио!! Е, не – това някаква шега ли е? На почти празната магистрала, в мързеливите часове на делничния ден – два еднакви топ премиерни автомобила. Фактът обаче беше факт. Със сигурност собственикът на другото кабрио беше по-изненадан и от мен. И в леки, интелигентни закачки си пътувахме заедно до разклона за Банско, където вече се отклоних. Е, там на завоите към Предела, съвсем се убедих каква уникална мощност има този автомобил. Интелигентната система за задвижване на четирите колела xDrive разпределя мощността безстепенно и плавно между предните и задните колела за повишаване на сцеплението динамиката на управлението и сигурността при всякаква ситуация на пътя.

M850i предлага няколко режима на управление с осезаеми разлики в настройките - COMFORT и ECO Pro, който доста отнема от мощността и икономисва от горивото, но напълно достатъчно например за града.  А за режимите SPORT и SPORT+ - просто трябва се усетят, буквално ми е трудно да ги опиша.

 

След едно наистина вълнуващо пътуване пристигам в града на Пирин и на фона на красивите върхове имам възможност най-сетне да разгледам по-спокойно интериора и самото купе. Тук отварям скоба да споделя, че асистентът за паркиране със Surround View, Top View, Panorama View и Remote 3D View е приказен – наистина прави тази маневра супер лесна.

Едва ли има нужда да описвам красивата и плавна линия, която буквално е съвършена – но в края на краищата дизайнът е индивидуално възприятие. И все си мисля, че едва ли някой няма да хареса този автомобил, дори и нищо да не разбира от коли.  

Бъбрековидната радиаторна решетка Active Air Stream с впечатляваща пречупена линия, отваря и затваря въздушните клапи в зависимост от нуждата за охлаждане на двигателя спирачките и климатизацията на интериора в същото време, когато са затворени подвижните пластини на системата осигуряват понижаване на въздушното съпротивление и това подобрява аеродинамиката.

Кабриолетът е с четири ниски спортни, но комфортни седалки. Честно казано обаче, ако шофьорът отпред е мъж, дори и аз, която съм с по-малки размери, трудно се събирам на седалката зад него – мястото за краката е много малко. Багажното пространство ме изненада с неговите цели 350 литра, а отварянето и затварянето на капака на багажника е безконтактно.

Серийно автомобилът е оборудван с BMW Live Cockpit Professional, включително навигационна система, напълно дигитално арматурно табло и голям 10,25-инчов контролен дисплей. Новата BMW Operating System 7.0 позволява бърз достъп до настройките и функциите, възможност за индивидуализация на изображенията и мултимодално управление чрез тъч-дисплей, контролер на iDrive, бутоните на волана и гласови команди. А красивият стъклен скоростен лост е буквално бижу.

 

Когато в Банско се видях с един приятел и той ме попита: „Какво е усещането с такъв автомобил?”, не се посвених да му отговоря кратко: „Ами, автомобилен оргазъм”, а той кимна: „Напълно те разбирам”. Нямаше какво друго да си кажем.