fbpx BMW върви усилено по пътя към голямата „зелена“ трансформация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW върви усилено по пътя към голямата „зелена“ трансформация

Водеща снимка
Да

BMW върви усилено по пътя към голямата „зелена“ трансформация

Само преди месец в Глазгоу се състоя голямата конференция на ООН по изменението на климата – COP 26, която събра лидери от всички държави по света, за да се постигне съгласие по начините за засилване на глобалните действия за преодоляване на кризата, свързана с климата. На срещата страните разгледаха напредъка на ангажиментите си по Парижкото споразумение (от 2015 г.) за задържане на глобалното затопляне значително под 2°C над прединдустриалните равнища, като се обединиха, че ще положат усилия за ограничаването му до 1,5°C. Учените казват, че затоплянето отвъд тази граница може да доведе до необратими и неконтролируеми въздействия върху климата.

И ако за нас, обикновените потребители и жители на планетата, това все още звучи само като приказки по върховете, то големите компании работят усилено в тази посока. 

Спомнете си само адските жеги в края на юли и началото на август това лято, които продължиха повече от всякога. Мои познати, които имат лозови масиви в южна България казаха, че за три месеца нито една капка дъжд не е паднала. Ами догодина, по-догодина…? Ще можем ли да живеем на 40 градуса дори само един месец и какви нужди ще имаме, за да преодолеем тази жега? 

Очите са обърнати към автомобилните гиганти

И ако се върнем в Глазгоу, шест производители и 24 държави се съгласиха с ангажиментите от COP26, включително американски производители General Motors и Ford, както и Mercedes, Volvo, Jaguar Land Rover и китайският производител BYD. 

BMW обаче не беше сред тях. Причината е, че от гиганта смятат, че само с производството на автомобили с нулеви емисии на този етап, няма да се постигне особен напредък. Баварците се аргументират с факта, че държавите все още са далеч от изграждането на зарядна инфраструктура, която да позволи използването на електромобили. Страни като Португалия, Италия, Испания, още повече държавите от Източния блок (за България няма да коментираме, въпреки, че започват да се появяват всеки месец с по някоя станция вповече) просто нямат възможност да поемат тези нужди от захранване. Затова BMW открито заявиха и че за момента няма да се откажат от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, защото именно те са пътят за ограничаване на вредните емисии. Как може да стане това? 

Кръгова икономика

Програмата на BMW за бъдещето е повече от сериозна и тя е изцяло в „зеленото“ поле като последователно ще се прилагат принципите на кръговата икономика. Какво означава това?

Фокусът е поставен върху фазата на използване на автомобилите, която с над 70 % формира най-големия дял от глобалния баланс на CO2 на BMW Group. До 2030 г. емисиите на CO2 на автомобил за изминат километър ще бъдат намалени поне наполовина в сравнение с 2019 г. При сравнение на автомобилните производители амбицията в борбата срещу промените на климата може най-добре да бъде установена, като се разгледа целият жизнен цикъл на един автомобил, включително производството и веригата на доставки: тук BMW Group планира да намали емисиите на CO2 на превозно средство с поне 40 %. 

Повторно използване на материалите

Баварците имат и друг коз в торбата - с увеличаващия се дял на елктромобили, захранвани от батерии, рязко ще се увеличи и нуждата от множество суровини като кобалт, никел и алуминий, например. Тук има голям потенциал за повторно използване на материалите в духа на кръговата икономика – защото с партньорите си BMW Group вече е демонстрира техническата възможност за ефективно рециклиране от над 90 % на високоволтовите батерии.

Делът на вторичния никел във високоволтовата батерия на новото BMW iX вече е до 50%, докато делът на вторичния алуминий в корпуса е до 30%. BMW Group възнамерява значително да увеличи тези стойности за бъдещите поколения на продуктите. 

Освен това планът предвижда прeз 2025 г. да бъде конструиран aвтoмoбил, изрaбoтeн oт изцяло от рeциклируeми мaтeриaли, като ще има напълно нoви и рeциклируeми бaтeрии. Дори в момента баварските автомобили се произвеждат със средно около 30% рециклирани и повторно използвани материали. А с подхода Secondary First тази стойност постепенно ще се увеличи до 50%, а накрая и 100%.

BMW се ангажира да постигне пълна климатична неутралност в цялата верига на стойността най-късно до 2050 г. От позицията на днешния ден ни звучи леко като химера какво ще стане след 30 години, но пътят е необратим и дори нищо чудно действията да се променят предсрочно. 

До тогава, ние бихме могли да даваме нашите скромни приноси към планетата - като ограничим драстично найлоновите торбички вкъщи и започнем да използваме платнени торбички, да ходим повече пеша и по-малко да "палим" колата, за да идем до близкия магазин, да си носим чаша за кафе от рециклируем материал. Аз искрено се чувствам по-добре, когато мога да се движа с електрическата ми тротинетка. Радвам се и на новата ми картонена дамска чанта, която 100%  ще се рециклира, когато и мине живота. Това наистина са нищожни примери, но само с хейт и "държавата нищо не прави" няма да стане. 

А искаме или не, ще вървим по пътя, който големите вече са поели. Следващият ми личен автомобил след една година ще бъде електрически. 

снимки: Авторът, снимките са от BMW Welt, Мюнхен

Facebook коментари