fbpx Боецът с ново излъчване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Nissan X-Trail

Боецът с ново излъчване

 
Не са много автомобилите, които правят смел завой по посока на дизайна. Именно това е първото нещо, което веднага се забелязва при изцяло новия Nissan X-Trail. Моделът се е простил с ръбестата кубична форма и вече е приобщен към семейството на кросоувърите, което включва новия Qashqai, фейслифта на Juke и Murano. В силната „нисанска“ година марката обнови успешните си модели, като им придаде цялостна нова корпоративна идентичност, прибави нови технологии и създаде още повече комфорт при пътуване и шофиране. Целта е „бой до победа“ - през 2015 г. да стане азиатски бранд №1 на Стария континент. И като гледам каква масирана атака е предприета, победата е абсолютно възможна. (до края на годината предстои да видим и изцяло новия модел Pulsar).  
 
 
Няма как да не призная, че всички журналисти бяхме впечатлени от нестандартната презентация на поляната под връх Перелик, където единствено бяхме заобиколени с изваяните картини на широката родопската природа. На този фон новите X-Trail-и, които тествахме, стояха фантастично. Това обаче не попречи да имаме връзка с най-модерните технологии. Въоръжени с таблетите държахме цялата информация в ръцете си. А когато накрая се появиха и родопските гайдари, за да свържат японската любов с България, си мислех, че съм в друг свят.  
 
Лично аз, харесвам изваяните плавни форми и винаги се възхищавам на автомобилите, които чертаят такива линии. Въпреки това ръбатите форми на X-Trail ме очароваха и незнайно (или пък съвсем знайно) защо ми навяват усещания за господарство на пътя. Спомням си, че с второто поколение пътувах към Мальовица в една много снежна зима и системата 4х4 буквално ни спаси в сложната обстановка, дори изтеглихме един закъсал колега. Тогава съвсем се „влюбих“ в мъжкото излъчване на SUV-а. Та до днес ми е останало това усещане мъж.
 
Третото поколение обаче външно изглежда съвсем различно. Линиите са „омекнали“, а маската е нова, която вече е печатът за всички автомобили от марката. Възприятието за сила обаче не липсва. Големите колесни арки, спускаща се линия на покрива и страничния ръб и здравите калници дават усещането за мощ. Трябва да призная, че изцяло нови LED фарове и светлинният „подпис“ на дневните светлини са осигурили изключителна красота, когато ги гледаш в огледалото за обратно виждане. Дори в далечината ги забелязвах, докато пътувахме по магистралата към Пловдив. 
 
 
Задната част лично за мен не е, толкова впечатляваща и дори когато видях, че единият от нисаните е пред нас в първия момент реших, че е една друга марка SUV. Със сигурност, ако бяха ръбовете отзад, нямаше да го сбъркам. Обаче пък си дадох реална сметка, че с този автомобил вече спокойно мога да ходя на работа, на официална вечеря и дори да паркирам пред Виенската опера с дълга рокля, без да изглеждам нелепо. Всичко това демонстрира факта, че периметърът на клиенти вече се разширява и „бойната цел“ напълно може да бъде постигната.  
 
 
В интериора обаче е постигнат пълен баланс между ергономия, подредба, отлично качество на изработка и много добри материали. Приборното табло е изцяло променено и на него е разположен новия 5-инчовия цветен Advanced Drive-Assist Display, който показва основни параметри за автомобил и пътуване, както и дава възможност за различни настройки. На централната конзола се намира най-новата система NissanConnect със 7-инчов екран с отлична разделителна способност. 
 
Нашият екземпляр е облечен с бяла кожа и в слънчевия есенен ден, който случихме щедро приемахме слънцето от огромния панорамен покрив, който е новост за модела и е най-големия в класа. Наистина невероятно удоволствие за възприятията. 
 
Седалките са широки и удобни. Изключително решение е тяхното театрално разположение, така че, пътниците назад да имат отлична видимост. Театърът продължава и в третия ред седалки, които се появяват за първи път в X-Trail. За България това означава напълно „легално“ ДДС и автоматично една бариера в продажбите е прескочена (едва ли обаче производителят си е мислил точно за нас, когато ги е създавал). Все пак, може да изберете и  вариант само с 5 седалки (и без ДДС). Седалките от втория ред могат да се плъзгат напред-назад, както и да се регулира облегалката и при по-дълго пътуване да намерите отлична позиция за почивка. Трябва да отбележа, че мястото за краката отзад е много голямо и дори, когато бях седнала за колегата ми, който шофира с изтеглена седалка имаше достатъчно място да кръстосам краката си. Багажното отделение предлага конфигурации в девет позиции, допълнително с кора е разделено отделно място на второ ниво отдолу. 
 
При лансирането си X-Trail се предлага само с един двигател - 1,6-литров дизел, 130 к.с. с 320 нютон метра въртящ момент. През пролетта на 2015 г. се очаква и бензинов мотор с повече мощност. Не се разочаровайте от липсата на богата гама мотори. В комбинация с 6-степенна ръчна или автоматична скоростна кутия автомобилът ви дава пълно удовлетворение. Нарочно изкачихме една почти козя пътека с четирима души в купето – никакъв проблем и пълна сигурност. Имате възможност да изберете автомобил с предно предаване или с All Mode 4x4-i система. При загуба на сцепление въртящият момент се прехвърля на нужното колело, иначе при нормални пътни условия предаването е само предно. Ако заключите диференциала, разпределението на усилието става 50:50. 
 
 
X-Trail е пълен със системи за безопасност. Active Ride Control проследява пътната настилка за вълнообразни неравности и подава краткотрайни спирачни импулси, за да ги компенсира. За стабилност в завоите се грижи Active Trace Control, която следи скоростта, ъгъла на завъртане на волана, спирачно усилие и подава спирачни импулси на вътрешните колела по време на завиване и на излизане от завоя с подадена газ. Nissan Safety Shield включва цели седем системи, които се грижат за сигурността на пътуващите. 
Базова цена за модификацията с 4х4 - 56 180 лв. с ДДС