fbpx Бой по Фейсбук-а от сутрин до вечер… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бой по Фейсбук-а от сутрин до вечер…

„Има няма година-две и всички социални мрежи ще ги закрият, то без това само глупости в тях“, ми каза снощи доста солиден господин на една-две ракии вече. Цяла една маса от интелектуалци край него обаче одобрително кимаха.

И така – сега Фейсбукът ни виновен, защото видиш ли там пълно с фейк новини. Първо – от този първи ден, в който бе създаден, някъде през февруари 2004 година, това е най-свободната медия някога  съществувала въобще просто защото там вече всеки, буквално всеки притежава медия и може да пише каквото си иска в нея. 

Същото се случи и с всички останали социални медии, които – между другото - никога не съм наричал „мрежи“, защото самата дума  вече навява на някакви ограничения, които на практика почти не съществуват.

И естествено това крие своите рискове.

Но всички знаем, че не свободата е виновна, а нашето неумение да си служим с нея, не социалните медии трябва да бъдат упреквани, дори и не тези, които могат да сипят глупости в тях, а по скоро ние, ако не можем да се справим. Винаги съм казвал – хипотетично можеш да купиш журналист, медия или издател, но съвсем конкретно не можеш да купиш нито една социална медия, хеле пък Фейсбук.

И нека не „бием“ по него, нито по другите медии, а просто да се научим какво и как да четем и да пишем. Не само е по-лесно, ами и по-почтено.