fbpx Бояна Ликоманова-Димова: За да си успешен, не трябва да спираш да се състезаваш със себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 6, част 11

Бояна Ликоманова-Димова: За да си успешен, не трябва да спираш да се състезаваш със себе си

Бояна Ликоманова-Димова е партньор и ръководител на BI отдела в българската компания Balkan Services. Тя е разработчик на редица стратегии за BI приложения в български и международни проекти с над 10 г. опит. Ръководила и участвала е в проекти за клиенти като Coca-Cola Hellenic, Happy, Servier, ВП Брандс Интернешънъл (Винпром Пещера), Ficosota и много други. Завършила е информатика в СУ "Св. Климент Охридски". Магистър по технологично предприемачество и иновации в информационните технологии. Притежава сертификати за разработка на BI системи с технологията Qlik, както и за водеща PM методология.

Бояна е гост в проекта „Мениджърите споделят”. Винаги усмихната и с позитивна нагласа, тя споделя правилата, върху които се крепи компанията, своите лични правила за успех, пътя към дигиталната трансформация.

Г-жо Димова, кои са принципите и стълбовете, на които се гради вашата компания, кои са ценностите ви?

- Един от основните стълбове в стратегията на нашата компания от първия ден на съществуването ѝ, е „Доволни клиенти”. За нас е важно, когато финализираме един проект, клиентът да каже: „Да, доволен съм, постигнах това, което бях заложил, дори надмина очакванията ми”. Често сме надвишавали това, което сме заложили като труд и усилия, но за нас е най-важен крайният резултат. Това осмисля живота на компанията и ни мотивира да продължаваме да даваме най-доброто от себе си.

С времето все по-важно е да са доволни и служителите в компанията, която в началото тръгва от няколко партньори, които работят с много ентусиазъм и правят всичко сами. Днес вече сме около 50 души и сме категорично убедени, че пътят към доволните клиенти са всъщност доволните служители. Те са хората, които движат целия процес.

Никога не сме гонили бързия ръст на компанията, а държим на стегнат колектив с високо качество на работа. По-малката компания е по-гъвкава. Имаме свободата да общуваме лесно, да нямаме граници в комуникациите помежду си, а служителите ни имат възможност да се развиват и да представят идеите си. В нашата компания колегите идват от различни сектори, което създава разнообразие от компетентности и познания в различни области, като в същото време всички не спираме да се учим. Учението върви заедно с практиката.

Много важен фактор за успеха са софтуерните решения на световни лидери, които внедряваме на българския пазар. Производителите на бизнес софтуер, с които работим, се развиват непрекъснато, за да обслужат хилядите си клиенти от всички кътчета на света. От своя страна, ние се стремим да следваме тяхната скорост, за да адаптираме софтуера към спецификата на пазара ни и индивидуалните нужди на нашите клиенти.

Сложен ли е процесът на внедряване на една бизнес система?

- Много е важно доколко е подготвена компанията и доколко членовете на екипа са убедени, че има смисъл от внедряването на дадена система. Те трябва да са убедени изначало, че това е правилната посока и тогава целият проект върви много по-лесно. Важно е мениджмънтът да подкрепя тази стратегия, защото това е инвестиция, която ще се възвърне. Нужно е да има цел – била тя как да съкратят дадени разходи, да ускорят определени действия, за да се увеличат приходите, да дадат инструменти на служителите да са по-ефективни чрез автоматизация на дадени процеси. Вярно е, че внедряването, на каквато и да е бизнес система води до промени, а промените от своя страна пораждат страх. По принцип хората искат промяната, но ако може да не ги засяга пряко и в тази връзка много пъти има съмнения при започване внедряването на дадена бизнес система.

Кои са Вашите лични правила за успех?

- За мен действието и изпълнението в темпо са много важни. Живеем в забързан свят и затова трябва да има темпо в развитието. Друго мое правило е състезанието със себе си – да си поставяш цел, например всяко ново полугодие да си по-добър от предходното. Тук помага и конкуренцията, но с или без нея, трябва да се състезаваш със себе си индивидуално, после на ниво отдел и компания, като държиш непрекъснато в полезрението си тези, който са най-добри в световен план. Трябва да се търси перфекционизъм в работата и да си убеден, че винаги може още.

Както и по-горе споменах, темпото е много важно, особено за човек, който има ръководен пост и трябва да взема непрекъснато решения от най-различно естество. Моето виждане е, че с приоритет трябва да бъдат решенията, от които зависят повече хора, за да не спираш работата на екипа или част от него. Факт е, че се затрупваме с все повече работа, но ако не можеш да я поемеш – делегирай задачите на друг.

Важен е позитивизмът в работата. Аз самата съм позитивен човек и е много хубаво, когато работиш с такъв тип хора. Те винаги намират начин да преодолеят пречката, след грешката по-лесно могат да продължат напред и като цяло създават по-добра работна атмосфера, дори и денят понякога да е доста дълъг. Позитивните хора винаги търсят как нещо „ще стане”, а не обратното.

Не на последно място, важни са честността и откровеността. За съжаление бизнес средата днес не предразполага много към тях, защото често хората не обичат да чуват истината за себе си или действията си. Смятам, че, за да се върви напред откровеността помага много на успешните личности и бизнеси.

Как в ерата на дигитална революция 4.0 трябва да стане трансформацията на компаниите и подготвени ли са за нея?

- Мисля, че в България се намираме в двата края. Има компании, които са прескочили цели ери в развитието си и са абсолютно конкурентоспособни. Някои от тях дори са световни лидери. Те са изключителни примери и трябва да се говори повече за тях. Има и доста фирми, които са в другия край и те трябва да извървят наведнъж много големи крачки, за да успеят да съществуват на пазара.

Добро място за бизнес ли е България?

- Аз мисля, че да. Може би най-тежко е за бизнеси, които в някаква степен зависят от държавната структура, от която не получават нужната подкрепа. Ако трябва да сме честни, у нас няма много конкуренция, имаме възможност да правим грешки и да ни ги прощават, да ги поправяме и правим нови опити. В много държави при първата грешна стъпка и буквално си „изяден”. Трябва да обърнем поглед към световните пазари и да изберем печелившата стратегия за работа на нашия и чуждите пазари. Азиатският пазар все повече ни „залива“ с продукти и услуги на критично ниски цени, но наше предимство пред тях е качеството и трябва да работим много упорито, за да го задържим и развием.

С все по-силното настъпление на изкуствения интелект, мислите ли, че роботите ще ни „превземат”?

- Много зависи в кои ръце ще попаднат. Роботите ще ни помогнат да развием в още по-голяма степен своя интелект. Те ще изземат инертните дейности, а хората ще могат да работят с естествения си интелект, включително и за да ги управляват. Роботите ще ни помогнат все повече в ежедневието, но трябва да внимаваме да не ни подведат. С тях всичко ще се развива с експоненциална скорост и ако посоката е грешна щетите ще са в големи размери. Именно затова ключът е в контрола, който не трябва да изпускаме.