fbpx Бързи, яростни и ... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бързи, яростни и ...

Световните автомобилни салони са арена на висшия политаж на автомобилостроенето. Там посетителите могат да видят бъдещета визия и тенденции на много автомобили. Прототипите са уникални, невъзможни, но в голяма степен те дават линия и заявка за следващо поколение модел на дадена марка. И тази година на приключилия преди две седмица световен автомобилен салон в Париж не липсваха хвъркати чудовища, яхнали стотици конски сили създадени от съвокуплението на конвеционалните мотори и бъдещето на планетата – електрозадвижването.

Lamborghini Sesto Elemento

Пребройте от едно до две и автомобилът е изчезнал от погледа! Това пишат в книгата на „Елемента” – смразяващи 2,5 секунди от 0 до 100 км/ч. Трудно е, когато на едно място са събрани няколко стотин кое от кое по-лъскави и авангардни возила, да кажеш кое е най-красивото, но определено „Шестият елемент” смрази погледите на всеки, който дори и само с крайчеца на погледа е хванал елемент от карбоновото тяло на чудовището. (Да отворим скоба - в Менделеевата таблица под шести елемент е записан въглеродът, от който се правят нишките на карбон). По-скоро Ламбо прилича на автомобил от фантастичните филми, но в случая изложеният екпонат беше съвсем реален и готов да превземе парижките улици.

Ето и няколко забележителни факти за автомобила. Въпреки внушителната си визия, Sesto Elemento е изработен почти изцяло от карбон и тежи уникалните 999 кг – с цели 341 кг. по-лек от стария брат Gallardo Superleggera. Той е взел обаче неговата душа - 5,2-литровия V10 мотор, предаващ мощността към четирите колела. Именно заради ниското си тегло автомобилът може да направи това феноменално ускорение от 2,5 секунди!


Еднообемното тяло е изработен с помощта на технология за коване на карбона, за която компанията твърди, че е първата в автомобилния сектор - къси карбонови влакна се пресоват в калъп при висока температура и така се изгражда уникален блок.
Благодарение именно на карбона дизайнерите са успели да моделират причудливите форми, които иначе е невъзможно да се направят от алуминии. Въздухът отпред излиза от триъгълни отвори, а двата аспуха отзад са разполежи под спойлера.
Интериорът също е стряскащ - седалките са залепени директно за шасито. Тук няма никакви други глезотии освен три бутона на таблото. При летенето с това чудовище на нукой няма да му е до отпиване на глътки кафе, например. Всъщност примахването на каквито и са да уреди е търсено заради ниското тегло.

 

Audi Quattro Concept

Истински звяр! Прототипът е разработен, за да отпразнува 30 години от революционната система за двойно задвижване Quattro. Концептът е на базата на модела RS5, но е малкопо-къс и има само две седалки. Ниско легнал на земята автомобилът е висок едва 1,33 м., а междуосието е 2,60 м. Въпреки, че изглажда много масивен , автомобилт тежи 1300 кг и колкото и да е странно моторът е само 2,5-литров със 6-степенна скоростна кутия. Но не бързайте да се разочаровате - мощността от „малкия” е със солидните 408 к.с. Максималният въртящ момент е 480 Нм, който е достъпен от 1600 до 5300 об/мин. Тук идва удоволствието - ускорението е като топка ударена от тенис ракета - от 0 до 100 км/ч изчезва само 3,9 секунди.

 

Jaguar C-X75

„Джаги” определено събра обективите. Красота и елегантност, които буквално „удрят възприятието”. Безспорно това творение ще вдъхнови създаването на бъдещи модели на Jaguar. Новият електрически топ автомобил C-X75 е скрил под желязото забележителните 780 к.с. като използва задвижваща сиситема, подобна на тази при Chevrolet Volt. Иначе казано това са четири електродвигатели, всеки от който е с мощност от 195 к.с. Допълнително в задвижващата система се включват микро-газови турбини, които презареждат литиево-йонните батерии и удължават възможността за пътна автономност. Така, преди да заработят газовите турбини, C-X75 може да измине 110 км. Иначе благодарение на тях електромобила преодолява разстояние от цели 900 км. Въртящият момент от 1610Нм дава възможност за ускорение от 0 до 100км/ч за 3,4 сек.. Максималната скорост е 330 км/ч.


 

 

KIA Pop

Не, това не е детски автомобил, а бъдеща представа за градски автомобил с изключително симпатичен външен вид. Достатъчно е малко артистизъм да носите в душата си и да сте в крак с новите модни цветови тенденции. Корейците показаха своето концептуално електрическо решение. Мъникът се задвижва от литиево-полимерна батерия, която се презарежда на 6 часа и с която има автономност от 160 км. Максималната скорост е предостатъчна - 140км/ч. Всеки ще се съгласи, че в градска джунгла е много по-лесно да се придвижваш с 3 метра отколкото с 5, например. Точно толкова е дълъг екзотичния Pop и дава възможност за превозване на двама души. Страничните елепсовидни прозорци и стъкления покрив дават много светлина и усещане, че си като „навън”. Във вратити са вградени камери за обратно виждане. Интериорът също е композиран в теменужено-винения лилав цвят. Модерен LED дисплей индикира скоростта, състоянието на батерията и друга важна информация когато автомобилът е в движение. Вдясно от волана е разположен хромиран панел с бутон за всички останали функции – аудио, навигация, климатик и др., които се контролират чрез анимиран екран.