Бюджетен престиж

 Икономическото време накара всички компании да търсят решения за продукти, които да са бюджетно ориентирани, като в същото време не правят компромиси с качеството и нивото на продукцията, която вече марка е завоювала, много често от десетки години. Автомобилните компании също тръгнаха в тази посока – трудна задача, защото клиентите свикнаха с все по-високо технологични и комфортни автомобили, а кризата ги принуди да отделят все по-малко средства за тази необходимост на четири колела. Да създадеш автомобил, който да съчетае в себе си корпоративната идентичност, комфорта и удобството, престижа, който носи модела и в същото време да евтин е повече от висш пилотаж. Все някъде трябва да има компромис?

Ето обаче, че на пазара вече се появяват „бюджетни” автомобили, които обаче предлагат много добри качества. Групата PSA Peugeot Citroën представи близнаците 301 и C-Elysee, които вече са на българския пазар и са точно в тази категория. Този път ще представим първата ни среща с новия модел на Citroen.

 

 

Седанът изглежда масивен и просторен с голямото междуосие, което веднага се забелязва и здравите, издути калници. Профилът чертае елегантна линия. Погледнат фронтално, корпоративната визия е силно запечатана в двете хромирани линии на шеврона и широката решетка, които много добре дават начална линия на оребреният преден капак.
Навън е много студено и заедно с другите трима колеги бързаме да се приберем в купето. Оставаме приятно изненадани, че „топлото” идва много бързо. В същото време сме включили функцията отопляема основа на предното стъкло и това помага много бързо да се размрази стъклото. Климатикът работи отлично и малко по-късно когато вече отоплихме купето и свалихме якетата, температурният комфорт беше отличен. Отопляемите седалки, които включихме в началото също изиграха отлична роля. Като цяло в купето е много приятно, светлата тапицерия дава много настроение. Материалите са приятни на допир и въпреки, че се усеща, че не са от най-висок клас, не дразнят. Инженерите на модела сигурно са прекарали доста безсънни нощи за да създадат екстериор и интериор, който да изглежда престижен, но достъпен.

 

Веднага забелязахме, че пространството е много, ама наистина много. Въпреки, че седя зад шофьора, който е дръпнал по-назад седалката си, успявам да си кръстосам краката. Със съседа до мен също сме точно на една ръка разстояние. Задните седалки са делими и това позволява да се свали само едната или двете, като така пренасянето на повече багаж става много по-удобно. Иначе багажникът е за завиждане – цели 506 литра – кое семейство не би се зарадвало на такъв обем? Допълнително 20 литра са скрити под пода на багажника, където могат да се съберат дребни предмети. Сравнително ниският праг на багажника прави товаренето удобно.

Централната конзола е семпла, без излишни украси, но пък с ясни функции. Воланът е равен в долната част и това улеснява особено при по-едри хора позиционирането им спрямо волана. Системата Connecting Box позволява да се ползва USB порт, както и Bluetooth. На дълъг път може да се включи ограничител на скоростта, който играе и роля на круиз контрол – специален регулатор поддържа избраната скоростта, без да се налага натискане на педала.
Едно от най-сериозните предимства е издръжливостта на автомобила. Преди да бъде пуснат на пазара, моделът е тестван повече от 4 млн. км в различни пътни и атмосферни условия в цял свят. Той е конструиран така, че да издържи именно на по-тежки условия, което респективно веднага го прави много удачен за България. Всички материали и свръзки са усилени, вратите са с двойни уплътнения, което от своя страна играе съществена роля за обезшумяването.
Пътуването ни към Банско е спокойно. Колата стои стабилно на пътя – широката следа гарантира добро поведение. Бензиновия двигател 1,2 л/ 115 к.с. сили се справя отлично в комбинация с механичната петскоростна кутия. Много интересен, най-вече заради икономичността си, е трицилиндровия бензинов мотор 1,2, който успява да свали до 72 к.с. Откровено казано, останахме по-впечатлени от дизеловия мотор – 1,6л/92 к.с. с отличният резултат, който даде от 4,8 л. без да сме го щадили. По принцип HDI моторите на Citroen са достатъчно известни с добрата си потенция и забележителна икономичност.
И накрая най-интересното – цената. Този голям, изглеждащо достатъчно престижно автомобил, с атрактивното име Елисе, символ на Франция, с напълно достатъчно оборудване и комфорт, започва от цена 19 460 като в най-високата си версия достига до 27 773 лв. с ДДС. Моделът не ползва данъчен кредит.

 


 

Facebook comments