fbpx Бюджетно BMW? Не, ама да! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW serie 2 Active Tourer 225хе

Бюджетно BMW? Не, ама да!

Честно казано да говорим за бюджетно BMW e абсурдно, защото един премиум бранд никога не би си позволил дори подобна мисъл, но този път обаче BMW създадоха автомобил, който променя понятията за бюджетност и екологичност.

След като всички бяха впечатлени, а някои дори и скандализирани от първия автомобил на баварците с предно предаване, BMW serie 2 Active Tourer продължава атаката и има реален шанс да събере нови клиенти – такива, които все повече залагат на екологичните автомобили. Не го казвам, защото е модерно, а наистина се срещам с все повече такива хора, което дори учудва и мен самата. Значи е възможно да има промяна в наглите? (остава и държавната администрация да ги промени в реалност, някога..., но това е въпрос за друга статия).

Active Tourer, с модификация „xe” прибави под капака си и електромотор и така дава възможност да се изминат до 40 км само на ток с едно зареждане. Пробег с нулеви вредни емисии, напълно достатъчен, ако сте средно статистически работещ човек, чиято работа не е свързана с много обиколки из града.


Взимам тестовия автомобил и вижда, че наистина имам заряд от 38 км. Докато го паркирам пред дома ми остават 32 км. Изумена съм, че не чувам типичното „зззз“, почти същото като при тролеите, което има при други електромобили, които съм карала. Движа се в пълна тишина – надвесвам глава през прозореца, за да чуя и навън как е – същото. Това, обаче ме кара да имам две наум с пешеходците – често те не отбелязват и ръмжащи автомобили, какво остава за този.

Електромоторът, който е свързан със задния мост е с 88 к.с., напълно достатъчни, за да ме оттласнат и по-рязко, ако се наложи. Зареждането в стандартната електромрежа става за 3 часа. Правя бърза сметка и излиза, че около 2 лв. струват тези 40 км. (с билетчета в градския транспорт в София в две посоки струва 3,20 лв.).

На другата сутрин виждам, че нощните градуси са ми „изяли“ 5 км, но все пак имам 27 км и трябва да направя няколко тегели из София. С адаптиране на начина на шофиране успявам да си наваксам някой и друг километър – батерията се зарежда от движение по инерция и при натискане на спирачки, като рекуперира кинетичната енергия. За пореден път се убеждавам как такъв тип автомобили те правят много стриктен шофьор.

Събирам моите приятелки и сме готови да потеглим към морето. Точно като по поръчка на изхода на София ми свършват и „безплатните“ километри. Време е за бензиновия мотор (136 к.с.), свързан с предните колелета и магистралната скорост. Изписва ми, че имам Range от 440 км. - точно да стигнем до към морския Лозенец. Така и стана.

Интересно е, че шофьорът има възможност да избира режимите на придвижване – автоматичен, при който електрониката преценява с кой мотор да се ползва, само електрически (при него може да развиете до 120 км/ч) и SAVE – такъв, който запазва батерията, за да може да я ползвате най-удачно, например в градски условия. Общата мощност е 220 к.с., но цялата се активира, ако подаде рязко газ, за да се изстреляте от 0-100 км/ч за под 7 сек.

Разходът на бензиновия мотор на магистралата и с включен климатик беше 7л/100 км. Заради наличието на батерия е намален обемът на резервоара и той събира 36 л гориво, а също и обемът на багажника – 332л, които обаче напълно ни стигнаха за морските сакове на трите ни, с три плажни чадъра (колко и една жена да казва „нищо няма да взимам този път!“, не и вярвайте, аз и на себе си не вярвам:).

Автомобилът е много комфортен и е перфектно решение за семейно возило. Налични са всички удобства, типични за BMW, всички системи, подпомагащи шофьора. Задните седалки са разположени малко по-високо (заради батерията под тях) и това осигурява на пътниците много по-добра видимост. Серийното оборудване е достатъчно богато, навигация, двузонов климатроник, любимата автоматична задна врата също е налична. Тук прибавяме и двойното предаване, така че имате проходим автомобил и в зимните условия.

Останах впечатлена от цената, предполагах, че ще удари стоте хиляди, защото подобни хибридни автомобили все още са скъпи, но BMW serie 2 Active Tourer хе е малко под 71 хил. Е, бюджетността не придобива ли друго измерение?