fbpx Цените на имотите покрай метрото се раздвижват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на имотите покрай метрото се раздвижват

етикети

Пускането на Втория метродиаметър в столицата се отрази позитивно на жилищния пазар в кварталите, разположени в близост до станциите на метрото, смятат от АДРЕС Недвижими имоти. По данни на компанията цените в столицата през юли и август регистрират слаб спад – по-малко от 2.5% спрямо второто полугодие на 2011 година. В кварталите в близост до метрото обаче нивата не отчитат почти никакво понижение (Света Троица, Мусагеница, Банишора), а на места дори се наблюдава лек ръст.

И друга позитивна тенденция на пазара на жилищни имоти е, че купувачите на имоти за инвестиция от началото на годината постепенно се завръщат, но през лятото появата им е значително по-осезаема. Лятото отключи и продажбите на скъпи имоти. През юли и август в София близо 60% от сделките са за имоти на стойност 50 000 евро, над 18% са за жилища до 70 000 евро, а с 10% се увеличават сделките без отстъпка.

Една от основните причини за растящия брой двойни сделки – продавам, за да купя друг имот се дължат на атрактивните промоционални оферти за ипотечно кредитиране, които банките предложиха. Активизират се по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст демонстрират с около 14% по-висока активност през летните месеци спрямо първото шесмесечие на 2012 година. Според експертите от АДРЕС това може да се дължи на приближаващата академична година за студентите.