fbpx Цените на имотите в столицата отбелязват среден ръст от 3-5% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цените на имотите в столицата отбелязват среден ръст от 3-5%

С над 20% се е повишил интересът към имотите в квартал „Полигона“ след лятото на 2020 година.

Апартаментите

Отбелязва се все по-голямо търсене на жилища с две и три спални. С настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, голяма част от хората започнаха да търсят по-функционални жилища, в които има възможност за обособяване на лично пространство за всеки обитател. Младите семейства проявяват интерес към имоти с перспектива за осигуряване на простор и с лесен достъп до паркова среда.

По-малките жилища остават търсени за инвестиция с цел отдаване под наем или за обитаване от едно до две лица.

Кварталите

Сред предпочитаните локации за покупка на жилище в София остават южните, източните и централни райони на столицата. Освен центъра, сред най-търсените квартали са „Лозенец“, „Изток“, “Изгрев“, „Гео Милев“, „Полигона“, „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, районът около Медицинска академия. В тези райони потребителите търсят предимно имоти ново строителство или такива, които са построени през последните години. Познаването на един район е важна предпоставка за насочване на инвестиционните намерения към него. Ако купувачите са живели в района или в близост до него, много по-лесно вземат решението за покупка. Близостта до детска градина и училище, парково пространство, както и бързите транспортни връзки с главни булеварди също са сред приоритетните фактори при избор на имот. Наличието на метро остава основна притегателна сила за новодомците.

Големите тераси и парковите пространства

Все повече се увеличава броят на желаещите да притежават апартамент с по-голяма от обичайната тераса или с малко дворче, когато са разположени на партерен етаж.

Наемите

През последните години се забелязва спад в наемните нива на жилищата с около 15%. Това води до по-ниска възвръщаемост на инвестицията, когато апартамент е закупен с цел отдаване под наем. Удължен е и периодът на незаетост, в който един имот е празен, докато се намери за него подходящ наемател. Това също е тенденция, която се наблюдава през последните години в много държави. Но в дългосрочен план инвестицията в недвижим имот остава един от най-сигурните инструменти за запазване на стойността на парите. Ниските лихвени нива на банковите кредити помагат за по-добро влагане на наличния свободен капитал, така че той да не се обезцени.  Освен това наемният пазар ще претърпи промени през следващите години. Дистанционната работа дава възможност и за по-честа промяна на мястото, което човек обитава, без да се налага да сменя работното си място. Социалната среда, обществените удобства и стандартът на живот ще застават на преден план като определящи къде да живее човек.

Цените

С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на имотите да тръгнат надолу. Това обаче не се случи почти никъде по света. Напротив, недвижимите имоти се оказаха добро убежище за спестяванията. „За година цените не отстъпиха позиция, а през второто шестмесечие се установи тенденция на плавно увеличение. На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5%. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките. Инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове. Средната цена за София вече наближава 1150 евро на кв.м., а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1500 и 1700 евро на кв.м.