fbpx Цените на недвижимите имоти във финансова криза - паника няма Състояние на пазара в България и прогнози за 2009 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на недвижимите имоти във финансова криза - паника няма Състояние на пазара в България и прогнози за 2009 г.

етикети

Мнозина предвиждаха краха на на световните финансови гиганти Мерил Линч, Леман Брадърс и AIG да замрази търсенето на имотите у нас. Паника обаче няма, а пазарът е относително спокоен. Обичайните за сезона фактори продължават да оказват влияние върху сделките с недвижимости, но ситуацията на Уолстрийт накара хората да бъдат малко по-бдителни в какво инвестират.
В същото време брокери, банкери и инвеститори изчакват действията на другите участници на пазара и не предприемат кардинални действия. Затова и сделките се движат в обичайните си граници, а банките все още не са затегнали политиката си за отпускане на кредити, както мнозина предвиждаха.

Търсенето на имоти в края на 2008 г.
След бума на голямото търсене, с пик през 2007 г.,
когато масово се теглеха кредити и се купуваха имоти за живеене или като инвестиция, днес търсенето на недвижимости се подчинява на много повече правила. Клиентите са по-взискателни и по-добре проучват местата, където се намират жилищата. Интересуват се от опита на строителните фирми, от бъдещото застрояване на квартала и, разбира се, от вида на имота.
Интересът към старото строителство е сериозно намалял, особено към панелните жилища. Клиентите държат да купят апартамент в сграда с всички комуникации и с добре направена изолация. А екстри като възможности за газификация и инсталация за СОТ, също не са
за пренебрегване.

Негативни прогнози за развитие на пазара в България
Експерти прогнозират затягане на условията за отпускане на заеми с по-високи лихвени нива и с по-строг контрол при разрешаването им.
Това неминуемо ще свие възможностите за развитие на пазара на недвижими имоти.
Финансисти очакват задържане на банковото кредитиране на 40 % ръст спрямо миналата година, както и свиване на инвестиционното търсене. Някои от тях съветват да се избягва теглене на големи суми за покупка на жилище поради нестабилната финансова ситуация,
която се усети и в Европа.

Положителни очаквания за пазара на имоти в България
Финансовата криза в САЩ няма да се отрази сериозно на търсенето в България, смятат брокери. Всички негативни прогнози за финансова криза в страната може да се превърнат в спекулация, от която никой няма да спечели, твърдят други. Пазарът на недвижими имоти е динамичен и голяма част от негативните прогнози за 2009 г.
се основават повече на субективни, отколкото на обективни причини, смятат те.
България може дори да извлече ползи от световната финансова криза. Има вероятност предприемачите да отчетат, че бумът на продажбите вече е отминал и да “приземят” цените си. Първо, това трябва да се случи с апартаментите в стари жилищни сгради. Очаква се също да поевтинеят ваканционните имоти и земите за строеж. Най-смелите прогнози са за спадане на цената на квадратен метър между 20 до 30 %.
Независимо кой от двата сценария за ехото от световната финансова криза в България се сбъд-не, едно е сигурно - решенията на банките при какви условия да отпускат кредити за покупка на жилища ще предопределят развитието
на пазара на недвижими имоти през 2009 г.

Сезонните имоти
Строителите се принуждават да намаляват цените за квадратен метър, особено на сезонните имоти, заради намалялото търсене и голямото предлагане. Чужденците се отдръпнаха от инвестиции в български имоти по ред причини. Българите започнаха да търсят други форми на инвестиции и влагане на средства.
Пред зимния сезон малцина биха си купили апартамент на Слънчев бряг, а за кредитите на фирмите няма сезони и те плащат лихви и през зимните месеци, когато приходите от продажби намаляват.
От друга страна, банките все по-трудно отпускат заеми за подобни проекти заради голямото застрояване и риска част от жилищата да останат непродадени.
А заради отлива на туристи през летния сезон на 2008 г., много от стаите в продадените апарт-хотели, останаха незаети. Това оказа влияние върху интереса на по-заможните българи да инвестират в такива имоти.
Mного от тях разчитаха с наеми от летния сезон да подпомагат връщането на теглените за покупка кредити.

Вложения в имоти с цел получаване на наеми
Потенциалните купувачи на пазара разполагат с ограничени възможности за финансиране със собствени средства и все по-често избират по-малки жилища за по-малка сума. Така избягват тегленето на големи суми под формата на кредити заради вероятността от тяхното поскъпване, за което се говори много преди финансовата криза в САЩ.
Наемите на апартаменти не претърпяха сериозни промени през последните две години. В същото време при високите цени на офиси в молове и бизнес паркове, все още се търсят жилища за ползване като офиси. Затова често купувачите търсят по-малки жилища на централни места, които да предлагат за ползване от фирми.
Покупките на гарсониери през това лято в София са се увеличили със 17 % в сравнение със същия период на миналата година. Обикновено най-търсените двустайни жилища са с намалели близо два пъти подажби. Непроменено е търсенето на тристайните жилища, които по принцип изискват по-големи инвестиции.
Такава е тенденцията за ръст на продажбите на едностайни апартаменти и във Варна.
През 2008 г. продадените гарсониери са с 10 % повече спрямо миналата година. Двустайните апартаменти и в морския град бележат спад спрямо общия брой сделки.

Кога да се купи имот?
През месец септември мнозина активно търсещи жилища започнаха да се колебаят в действията си заради съветите на брокери и финансисти да изчакат. Все още няма анализи с колко са намалели сделките спрямо миналата година по това време, но се усеща напрежение. Въпреки несигурността, клиентите, които са решили да теглят кредити и вече са направили постъпки за получаването им, намират подходящия за тях имот и го купуват.
Други пък се вслушаха в съветите да не си вземат жилище до края на годината, когато тенденциите на пазара на недвижими имоти ще бъдат ясно очертани.
Заради това изчакване, има голяма вероятност Новата година да започне с бум на продажбите на имоти, които са задържани през последните 3 месеца на 2008 г. Особено, ако мрачните прогнози не станат реалност.
Нормалната логика на пазара е цените на евтините апартаменти, както и на луксозните имоти, да се запазят, тъй като тяхното търсене е относително постоянно през последните години. Очаква се да настъпят промени в цените на имоти в средния сегмент, за които обикновено се иска повече от реалната им пазарна стойност.

В световен мащаб пазарът на имоти в Източна Европа е единственият, който отчита повишение
Тъй като светът на банковите и финансови термини изглежда необятен и често може да обърка потребителите, най-важното, което трябва да запомните, е - не взимайте решение за теглене на кредит само по обявения лихвен процент. Не и без да си изясните какво точно означава цитираната цифра, и колко скъпо ще ви излезе обслужването на задължението.

За контакти:
BGWebCredit - Варна
ул. Кръстю Мирски 1А, етаж 2
тел: 052/632 834
www.bgwebcredit.com