fbpx Център на занаятите обединява Несебър и Одрин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Център на занаятите обединява Несебър и Одрин

Демонстрационен център на занаятите, официално отвори врати в Несебър в старата сграда на болницата. Партньорит по проекта са Бургаската регионална туристическа асоциация, Асоциацията на търговците и занаятчиите на град Одрин и Генералния секретариат на специализираните администрации на Провинциите в Одрин. „Центърът на занаятите ще се превърне в интересна точка за туристите, решили да разнообразят почивката си. С него направихме още една стъпка в обогатяването на туристическия продукт, който предлагаме и затвърдихме позициите си на добра дестинация за културен туризъм” каза кметът на морския град Николай Димитров

До 22 октомври ще продължи изложба на турските занаяти. Гостите на откриването се запознаха с част от емблематичните за Одрин занаяти като сувенирното метларство и традиционните одрински плодови сапуни, а сладкодумните занаятчийки на всеки разказваха любопитни истории и легенди от родния си край.
Проектът „Демонстрационен център на занаятите в Несебър и Одрин” се реализира след като преди малко повече от година община Несебър успя да го защити и да получи финансиране на стойност 599 132, 11 евро по програмата за Трансгранично сътрудничество България -Турция, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ.

Заедно с пртньорите от Одрин скоро ще се реализира и още един проект. Скоро в Стария град да бъде открита „зелена” детска градина, която да се превърне в център за екологично обучение, енергийна ефективност и еко-култура.
До края на годината и българските майстори ще стъпят в Одрин, за да представят пред тамошната публика своите способности и типчната българска вековна традиция в различните занаяти.