fbpx Чакате до осем месеца за продажба на имот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чакате до осем месеца за продажба на имот

Най-разпространеният подход за определяне цената на един имот е чрез налучкване, като за ориентир се използва дочута информация от приятели, съдеди и роднини. Имотът се появява на пазара и започва “голямото чакане”. Минава известно време, продажбата се забавя с месеци и неизбежно се стига до най-разпростанения метод на “пробата и грешката” или до поетапно редуциране на цената, стигайки най-накрая до реалните стойности. Много често на собствениците им се налага да продадат имота си под пазарната цена.

„Този подход е много погрешен и води до реална загуба не само на време, но и на пари. Освен това по този начин единственото, което се постига е да се привлече вниманието на спекулативните купувачи, които следят и чакат за всяко следващо намаление”, твърди Мартин Сребров, Изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти Home2U.

Статистиката на агенцията показва, че когато се използва този модел на определяне на цената, средната продължителност на продажбата е над осем месеца. През този период цената се редуцира многократно и на определени интервали от време.

Най-печелившият за продавачите подход за определяне на справедлива стойност е използване на професионален пазарен анализ преди имота да бъде предложен на пазара. Доказано работещ метод е този на сравнителните аналози. При оценките на имотите се вземат предвид конкретните параметри на имота, местоположението, инфраструктурата, индивидуалните характеристики и средните цени за типа имот и района. Агенцията използва собствена база данни от вече продадени имоти и така определя с огромна точност времевия диапазон за продажба.