fbpx Частните инвеститори са оптимисти за 2023 година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Частните инвеститори са оптимисти за 2023 година

Въпреки инфлацията и войната в Украйна частните инвеститори имат оптимистични нагласи по отношение на пазарната активност. Над 80% от тях са уверени, че годината ще се окаже добра по отношение на възвращаемост на инвестициите. Това показва Годишното Проучване на Делойт Централна Европа за доверието в частния капитал.

Това създава апетит за инвестиции, като сега двойно повече участници в проучването (41%) виждат по-големи възможности в сравнение с лятото на 2022 г (18%). Сделките могат да бъдат стимулирани от смекчаване на цените, като почти половината от анкетираните (45%) смятат, че очакванията на доставчиците за цените са намалели през второто полугодие на 2022 г., а близо две трети (64%) смятат, че те ще намалят през първото полугодие на 2023 г.

„Пазарът стана свидетел на необичайно голям брой сътресения само за две години, като възстановяването след пандемията беше застигнато от инфлацията и повишаването на лихвените проценти, което накара инвеститорите да са по-предпазливи“, подчертава Таня Карагеоргиева, съдружник „Финансово консултиране“ в Делойт България. „През 20-те години, в които провеждаме нашето проучване, наблюдаваме, че всеки шок е последван от повишаване на доверието, икономическите условия и броя сделки, затова вярваме, че инвеститорите в региона натрупаха опит, който ще им помогне запазят бизнеса устойчив и да открият допълнителни възможностите за устойчив растеж.”

Структурата на финансирането на сделките се променя, като две пети от сключващите сделки вече търсят повече рискови фондове и небанкови кредитори, тъй като им е по-трудно да осигурят ливъридж за сделки. Почти една пета (17%) съобщават, че се нуждаят повече от кредитори при сключване на сделка сега, в сравнение с преди шест месеца.

Инвеститорите напредват и по пътя си към ESG, като една пета от тях вече са изпълнили ангажименти и цели за декарбонизация, което е с 50% повече в сравнение с лятното проучване.

„Инвеститорите все повече се насочват към дейности в посока ESG, тъй като го приемат като инструмент за създаване на стойност. Точно когато регулациите се увеличават, виждаме как предишните намерения на нашите респонденти се превръщат в реални действия и това е много положителна стъпка.“, допълва Таня Карагеоргиева.

По-голямата част от участниците в сделките в последното проучване (52%) вече приемат ESG като инструмент за създаване на стойност за портфейли, което е значително увеличение от последното ни проучване, а друга четвърт (24%) виждат ESG като стратегия за намаляване на риска.