fbpx Чехия ще е страна партньор на Пловдивския панаир през 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Чехия ще е страна партньор на Пловдивския панаир през 2016 г.

Чехия отсега започва подготовката си за страна партньор на Международния технически панаир през 2016 година. Това стана ясна по време на презентацията на нейната национална експозиция на сегашното издание на деловия форум в Пловдив.

Поканихме Чехия за страна партньор на ЕСЕН 2016, защото има голям интерес от страна на чешкия бизнес към България и големи възможности за съвместна работа с наши фирми, каза д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Посланикът на Чехия Душан Щраух много ентусиазирано прие предложението, то бе подкрепено също от „Чехтред“ и Чешко-българската търговска камара, добави Иван Соколов. Определена е и темата за почетното гостуване на Чехия - „Наука и развитие на енергетиката“.

Икономическата дипломация е един от основните приоритети на нашето посолство, заяви Негово превъзходителство Душан Щраух по време на презентацията. Той изтъкна, че търговският оборот между България и Чехия възлиза на един милиард евро през 2014 г. и има потенциал да расте.

Сегашното ни представяне на Международния технически панаир е най-голямото за последните четири години, а за следващите издания ще се увеличава, подчерта Мартина Паржикова, директор на софийското представителството на „Чехтрейд“ - агенцията, осъществяваща международните икономическите контакти на своята държава. България тръгва нагоре, затова интересът към нея се повишава, поясни Мартина Паржикова. Според нея фирми от двете страни могат да създават смесени предприятия и да излязат на трети пазари.