fbpx Честваме 109 години от Илинденско- Преображенското въстание | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Честваме 109 години от Илинденско- Преображенското въстание

И тази година хиляди ще се стекат в полите на Странджа, за да сведат глави пред мемориала на героите от Петрова нива. Националният събор, посветен на 109-тата годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, ще се проведе на 18 и 19 август под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

С традиционна заря- проверка от 20:30 часа в събота ще бъде даден стартът на тържествената част. Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи заупокойна молитва за душите на онези, които не са се поколебали да заменят живота си за присъединяването на Одринска Тракия към свободна България. По-рано през деня желащите да минат по старите комитски пътеки ще имат възможността организирано да извървят пътя от с. Стоилово до местността Петрова нива. За първи път тази година ще бъде организиран и мемориален състезателен пробег, който ще започне от друго въстаническо село- Заберново и отново ще финишира пред паметника на героите.

Веднага след Петрова нива в Малко Търново започват Летните културни празници. За 20ти пореден път граничната община ще се превърне за седмица в средище на културата и изкуството. Началото ще бъде поставено на 20 август от 19 часа с уникален спектакъл на балета към бурската опера с хореографията на проф. Хикмет Мехмедов.

Културният афиш включва концерти на клуба по спортни танци „Бургас 75”, Жан Шейтанов, Тони Димитрова, дуетът Михаил и Кристина Белчеви, спектакъла „Песните на България” с участието на Севдалина и Валентин Спасови и танцов ансамбъл „Чинари”, представяне на книги и документални филми за Странджа. В рамките на културните празници ще се състои и 14-тото издание на Международния пленер по живопис „Странджанска палитра”. За първи път тази година ще бъде проведен и пленер по скулптура, а надеждата на организаторите е той да се превърне в традиционна годишна среща на най-големите майстори на длетото в България.